Juszt is ingyen fogunk pasziánszozni – mutatjuk a megoldást

Fotó: Flickr CC-BY / Bark

-

A Microsoft ugyan szeretné, ha az elmúlt huszonöt évben ingyenesen játszott Pasziánszért most fizetnénk neki pár forintot, de meg lehet kerülni a céget.


A Microsoft Solitaire nevű pasziánszjáték 1990 óta a Windows része, a 3.0-s verzióba került be először. A Windows 8-ban már nem volt benne, viszont ingyenesen le lehetett tölteni nyolc másik kártyajátékkal együtt – és persze jöttek vele a reklámok. A Windows 10-zel annyiban változott a helyzet, hogy a rendszer hoz magával játékot, viszont évente tíz dollárba vagy 3200 forintba kerül azt reklámmentesíteni – írja a Polygon. Ha nem tesszük, időnként teljes képernyős videókat játszik.


Mivel ez így nem maradhat, összegyűjtöttem három menekülési irányt.


Aha. Persze.


01

Az analóg lyuk

Hagyományosan másolásvédelmi rendszerek esetében szokták emlegetni ezt a módszert. Hiába a kódolásos védelem a digitálisan megvett zenén, ha a hangkimenetet egy felvevőhöz kötve simán fel lehet venni a számokat valami védelem nélküli formátumban. A pasziánsz esetében az analóg lyuk a kártya maga: egy paklit 250 forintért adnak, keverni pedig mindenki tud. 


Ha sikerült kirakni, akkor sokat kell keverni, mert különben túl könnyű lesz a következő játék


02

Meneküljünk az internetre!

Az internet a szabadság földje. Többé-kevésbé. Mindenesetre a pasziánszt több fejlesztő legyártotta már egyszerű weblapként. A World of Solitaire oldalon például tizenöt hátlapból válogathatunk, saját háttérképet állíthatunk be az asztalnak, és még csinosan is néz ki. Az oldal egy darab reklámot tartalmaz, amelyhez jár egy bitang nagy gomb is, hogy kikapcsolhassuk. Az oldal tartalma letölthető egy zip fájlban, úgyhogy még internet sem feltétlenül kell hozzá.


Vallják be, maguk is nézték percekig néha


03

Másik pasziánsz a Windows Store-ból

Kis keresgélés után a Windows szoftverboltjában is lehet olyan kártyajátékot találni, amely, nagyon úgy tűnik, nem próbál pénzt kérni. A Simple Solitaire-nél még azt sem írja a bolt, hogy a játékon belüli vásárlási lehetőséget tartalmazna. Azért ez az utolsó, mert a program helyett csak egy csinos, 803F7003 számú hibát sikerült letölteni. Pár napon belül biztosan javítják a hibát, addig csak kihúzzák a webes verzióval.