Justin Bieber egy geopolitikai vita közepébe csöppent

Fotó: AFP / MIGUEL MEDINA / AFP / MIGUEL MEDINA

-

Justin Bieber Instagramon tenyerelt bele egy komoly geopolitikai konfliktusba: a Jaszukuni-síremléknél készült fotóját közölte a közösségi oldalon, amit komoly felháborodás követett.A fenti fotót közölte Instagram-profilján Justin Bieber, a hírhedt kanadai popzenész, amellyel komoly nemtetszést váltott ki kínai rajongóiból. A kép ugyanis annál a helynél készült, ami a tizenhatmillió instás követője közül az ázsiaiaknak a pokollal egyenlő. A Jaszukuni-síremlék ugyanis annak a két és fél millió embernek állít emléket, akik a japán birodalmat szolgálva hunytak el 1868 és 1945 között. Köztük van legkevesebb 14 katonai vezető, mindegyikükről bebizonyosodott, hogy rendkívül súlyos háborús és emberiség elleni bűntettet követtek el a Japán által megszállt területeken. Ezért aztán Kína, Dél-Korea és más ázsiai országok lakossága számára a Jaszukuni-síremlék nem más, mint az agresszív japán birodalmi militarizmus jelképe. 2011-ben például egy kínai férfi otthon készített robbanóanyagokkal próbálta felrobbantani az emlékhelyet – sikertelenül.

Íme, a Jaszukuni-sírhely


Bieber azt sem tudta, hol van

Nem véletlen, hogy minden alkalommal közfelháborodás követte, amikor például Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke látogatta meg a helyszínt, az ázsiaiak ugyanis rendkívül érzékenyek a témát illetően. Decemberben, Kína és Dél-Korea tiltakozása ellenére – ezen országok szerint Japánban erős a militáns imperializmus gondolata – járt a Jaszukuninál a miniszterelnök, legutóbb pedig hétfőn, két nappal azelőtt, hogy Barack Obamát, az USA elnökét fogadta volna. Jelzésértékű, hiszen a két vezető jó eséllyel a japán-kínai szigetvitáról is beszélgetni fog. Na de vissza Bieberhez! A fiatal sztár azzal takarózva törölte le fotóit az Instagramról, hogy nem tájékozódott előtte pontosan, milyen helyen van. Magyarázkodó posztjában ezt írta:
„Amikor láttam egy szép szentélyt japán utamon, arra kértem sofőrömet, húzódjon le. Félrevezettek, azt hittem, hogy ez csak egy hely, ahol imádkoznak. Elnézést kérek mindenkitől, akit bántott a posztom. Szeretlek, Kína és szeretlek, Japán!”


Ekkor már nem volt elérhető az a két fotó, amit a Jaszukuninál készített a zenész.