Juppé támogatja Fillont – összefog a francia jobboldal

-

Támogatásáról biztosította François Fillont, a francia jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltjét Alain Juppé korábbi kormányfő pénteki Twitter-üzenetében.


„Ha csak utasként is, de nem hagyom el a viharba került hajót” – írta a népszerű közösségi oldalon a korábbi miniszterelnök, aki Fillon előválasztási meglepetésgyőzelmét megelőzően sokáig favoritnak tűnt az elnökjelöltség megszerzésére.

Sokan heteken át arra számítottak, hogy Juppé lehet a párt új elnökjelöltje, miután Fillon ellen vizsgálat indult, mert a gyanú szerint szenátorként fiktív állásban foglalkoztatta feleségét, s így családja több százezer eurót vett fel. A kétezres évek közepén egyébként magát Juppét is elítélték egy hasonló ügyben.

Juppé pár napja bejelentette: nem lesz elnökjelölt, még akkor sem, ha Fillon állhatatossága zsákutcába vezet. Akkor a 71 éves Juppé élesen bírálta Fillont, aki szerinte eltékozolta a jobbközép jelentős népszerűségi előnyét.

A botrány kirobbanása óta készült felmérések legtöbbje azt mutatja, hogy Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje győz majd az első fordulóban, de a döntő második fordulóba jutást jelentő második helyre nem Fillon, hanem a külön pártot alapító, centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter fog befutni, aki a második fordulóban elsöprő győzelmet arat majd Le Pen fölött.