Júniusban megszűnik a roaming az EU-ban

Fotó: iStockphoto / finwal

-

Elfogadta az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács kedden a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel minden akadály elhárult, hogy június 15-től a belföldi feltételekkel telefonálhassunk, SMS-hessünk és netezhessünk az Európai Unió területén.


„A tanács mai utolsó szavazásának eredményeként megnyílt az út az ingyenes roaming előtt" – mondta Emmanuel Mallia, az EU soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere. "Idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételek mellett kötetlenül tudnak majd telefonálni, SMS-ezni és internetezni. Az EU ezzel a nagyon kézzelfogható intézkedéssel is igyekszik megkönnyíteni a polgárok életét."

A roaming különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a tarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Kivételt az úgynevezett visszaélésszerű, évenként 4 hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ezért a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a pótdíjként, hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.