Június elején indulhat a Lánchíd és az alagút felújítása

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén döntenek a Lánchíd és az alagút felújításáról. A munkálatok legalább két évig tartanak majd. A 3-as metró meghosszabbítása is szóba kerül az ülésen.


22,3 milliárd forintból újulhat meg a Lánchíd és az alagút, a főváros saját forrásból fizetné az összeget. A Fővárosi Közgyűlésnek a két főpolgármester-helyettes nyújtott be javaslatot, a legerősebb indok a Lánchíd


nem megfelelő biztonságú teherbírása”.

A felújítás teljes körű lenne, tehát az egész útburkolatot felbontanák és újjáépítenék, beleértve az autóutat és a járdákat is. Az acélszerkezetet megerősítenék, és védelemmel látnák el a rozsdásodás ellen, illetve a világítást is teljesen kicserélnék. A tervek szerint a híd mindkét oldalán lévő aluljárót kiszélesítenék. Az alagút belső burkolata is új megjelenést kapna, illetve újraosztanák a közúti és gyalogos felületet a „megváltozott közlekedési igények szerint”. Az alagút díszkivilágítást is kapna a felújítás során.


A káposztásmegyerieknek még várniuk kell

A Clark Ádám téren fontos változás, hogy a körforgalom kisebb lesz, a gyalogos terek pedig nagyobbak. A Lánchídnál lévő kijárónál és a Hunyadi János utcai torkolatnál is lesz zebra, ezzel mind a négy irányban átjárható lesz a gyalogosoknak a tér.

A pesti oldalon lévő közúti és villamosoknak fenntartott aluljárórendszert teljesen elbontják és újjáépítik. Az új aluljáró sokkal jobban védve lesz a lehetséges árvíztől. Ahhoz, hogy teljesen el tudják bontani a mostani aluljárót, a teljes Lánchidat le kell zárni másfél évre. A felújítás tervezett befejezésének időpontja 2019. december 31.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalnak a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáról is. A végállomás körüli csomópont tervezésének és a vonalvezetés előkészítésének a határidejét szintén 2019 végére tűzték ki.