Juncker szerint nevetséges és komolytalan az Európai Parlament

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Antonio Tajaninak kellett félbeszakítani Jean-Claude Junckert, miközben harminc ember előtt szidta az Európai Parlamentet.


Alig harminc ember jelent meg az Európai Parlament keddi ülésén. Az ülés témája az lett volna, hogy megvitassák az eddigi EU-elnökséget betöltő Málta munkáját az elmúlt fél évben. Málta az EU legkisebb állama, és ezt láthatóan az EP-képviselők sem vették komolyan, mivel az ülésteremben alig jelent meg valaki a 751 EP-képviselő közül.
Juncker ekkor felállt, és nevetségesnek, komolytalannak nevezte az Európai Parlamentet. Antonio Tajani, az EP elnöke szakította félbe a beszédet, és arra kérte Junckert, ne legyen tiszteletlen.


Nem a Bizottság feladata, hogy irányítsa a Parlamentet, hanem a Parlamenté, hogy irányítsa a Bizottságot!

- mondta Tajani.
Ez volt az utolsó ülés a nyári szünet előtt az Európai Parlamentben. A BBC újságírója azt írja, kevesebb, mint százan jelentek meg, köztük Juncker, Tajani, és Joseph Muscat, a máltai miniszterelnök. Egy brit EP-képviselő szerint a legtöbben már nyaralnak, azért nem jöttek el Strasbourgba, de az is lehet, hogy Simone Veil korábbi EP-elnök temetésére mentek, amit holnap tartanak Franciaország másik részén.
Juncker hiányolta Macront és Merkelt az ülésről, és azt mondta:


Soha többet nem veszek részt olyan ülésen, ahol ilyen kevesen vannak!

Málta januártól júniusig töltötte be az EU tanácsának elnöki szerepét, most már Észtország az elnök, januártól pedig Bulgária következik.