Juncker szerint a halálbüntetés bevezetése válóok lenne

-

Elég egyértelmű üzenetet küldött Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnöke. Beszélt a diktátorozásról is.


Jean-Claude Juncker a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban - amely elsősorban a görögországi államadósság-válság kezeléséről szól - a halálbüntetés körüli vitával kapcsolatban kijelentette: „ha Magyarország bevezetné a halálbüntetést, akkor az válóok lenne. Válóok! Politikai alapelveimhez tartozik, hogy nem lehet halálbüntetés. Nincs helye az Európai Unióban annak, aki bevezeti a halálbüntetést."

A lapnak arra a felvetésére, hogy meglehetősen disszonáns, hogy Juncker nemrégiben diktátornak szólította Orbán Viktort, aki pedig őrültségnek nevezte a Juncker által a migránsok tagállami elhelyezésére javasolt kvótát, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője azt mondta, hogy két éve diktátornak szólítja Orbán Viktort, és ez "a barátság jele".


Hozzátette, hogy a magyar kormányfő „sajnos" nincs egyedül a bizottság menekültügyi javaslatának bírálatával, „szóválasztása" pedig mutatja, hogy „nem ismeri ki magát az ideggyógyászatban és a pszichológiában, de ezt nem is lehet mindenkitől elvárni".