Juncker nem vette fel a görög miniszterelnök hívását

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szombaton nem volt hajlandó fogadni Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök telefonhívását, arra hivatkozva, hogy Athén még mindig nem küldte el csütörtökre ígért reformjavaslatait – közölte az EU egyik meg nem nevezett illetékese.


Nincsenek új fejlemények, ezért nincs mit megvitatni

– mondta a brüsszeli forrás. A telefonbeszélgetést a görög miniszterelnök kérte, de ezt Juncker elutasította.

A két vezető politikus szerdán egy görög reformcsomagban állapodott meg a visszatartott EU-segélypénzek kifizetésének fejében. A reformjavaslatok azonban azóta sem érkeztek meg Brüsszelbe.

Az előzetes tervek szerint Ciprasz pénteken személyesen is elment volna tárgyalni Brüsszelbe, ám ezt sem tette meg. Ehelyett a görög parlamentben pénteken felszólalva abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte a nemzetközi hitelezők legfrissebb, a pénzért reformokat követelő javaslatait.

Ciprasz parlamenti beszédében azt mondta, hogy bármilyen megoldás részének kell lennie valamilyen adósságkönnyítésnek. Mindamellett úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás a hitelezőkkel „közelebb van, mint bármikor”, mivel Athén javaslatai figyelembe vették a hitelezők igényeit.

„Tudjuk, hogy ez részben színház, de nekünk nem kell szerepelnünk a dráma összes jelenetében" – jelentette ki az EU meg nem nevezett illetékese szombaton.

UPDATE: Pár órával a brüsszeli értesülések után egy meg nem nevezett görög kormánytisztviselő cáfolta, hogy Juncker ne fogadta volna Ciprasz hívását. „Nem igaz a hír” – mondta a Reutersnek. Hozzátette, hogy Athén továbbra is várja a hitelezők válaszát az egy hónapja fennálló patthelyzet feloldására tett javaslataira.


Junckertől nem idegenek a mások szemében udvariatlannak tűnő gesztusok, okozott már néhány emlékezetes pillanatot a legfelsőbb diplomáciai körökben. Pár héttel ezelőtt Cipraszt is húzta, amikor a konzekvensen nyakkendő nélkül tárgyaló kormányfőre rá akart tukmálni egy nyakkendőt.


Mindenesetre valószínű, hogy nem ezek az évődések okozzák most a legnagyobb fejfájást Ciprasznak, hanem, hogy Görögország igen nehéz anyagi helyzetben van. Az államkassza üres, a pénteken esedékes IMF-törlesztést nem is tudták tartani. Kérték a júniusi részletek összevonását, ilyesmire utoljára Zambia esetében volt példa az 1980-as években.