Ilyennek látják az Európai Unió jövőjét Brüsszelben – 5 lehetőség

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

A brüsszeliek szidalmazásával a tagállamok saját hibáikat kendőznék el.


Ideje kidolgozni azt az európai jövőképet, amelyen együtt dolgozhatnak az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok”

– mondta Jean-Claude Juncker. Szerinte akármilyen sajnálatos is a britek távozása, „az nem állíthatja meg az Európai Unió menetelését”. Az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatta be az EU jövőjéről szóló, úgynevezett Fehér Könyvet.

Juncker 5 lehetséges forgatókönyvet vázol fel az integráció jövőbeli irányáról.


  • Az első forgatókönyv a status quo megőrzéséről szól: az integráció egyes területeken szorosabbá válna, de a tagállamok megőriznék szuverenitásuk legfőbb elemeit. Az eredményközpontú reformprogram mellett megmaradna az unió egysége, azonban bizonyos kérdésekben éles szembenállásokra lehetne számítani.
  • A második lehetőség értelmében az EU fokozatosan leszűkítené az integrációt az egységes belső piac területére, más kérdésekben, például a migráció vagy a biztonság és a védelem terén a jelenlegi uniós szintű helyett kétoldalú együttműködés alakulna ki a tagállamok között.
  • A harmadik opció lényegében a többsebességes Európa gondolatát vázolja fel, amelyben a belső piac közös elmélyítése mellett egyes tagállamok bizonyos területeken külön csapatot alkotva szorosabban együttműködhetnek.
  • A negyedik forgatókönyv értelmében a tagállamok mélyítenék az együttműködést egyes területeken, például a kereskedelem, a migráció, az egységes külpolitika vagy a határvédelem területén, amelyekben gyorsabbá és hatékonyabbá válna a döntéshozatal, összességében azonban szűkítenék a közös fellépés területeit.
  • Az ötödik opció tulajdonképpen a föderális Európa irányába történő elmozdulást jelenti, minden területen fokoznák az integrációt, teljesen egységesítenék a belső piacot.


Az Európai Parlament plenáris ülésén ismertetett dokumentumot vitaindítónak szánják az unió elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából. Juncker reméli, hogy a tagállamok vezetői még az év vége előtt eldönthetik, milyen fejlődési utat kívánnak követni 2025-ig.

A római csúcstalálkozó nem pusztán egy ünnepség lesz, ez lesz a 27 tagú Európai Unió születésének pillanata is – mondta a bizottság elnöke.


Ahogy új fejezet kezdődik történelmünkben, talán ideje új válaszokat keresnünk.”

Juncker a bennmaradó tagországok állam- és kormányfőinek március 25-i római csúcstalálkozóján is bemutatja a friss bizottsági anyagot, és ezután a tervek szerint megkezdődhet a vita az unió jövőjéről.

A Fehér Könyvben azt írták, hogy széles körű párbeszédet kell indítani az uniós állampolgárokkal. „A kihívásokkal teli, egyre inkább multipolárissá váló világban


a 27 tagú Európai Uniónak magának kell meghatároznia a szerepét.”

Nincs értelme az EU, illetve Brüsszel folyamatos szidalmazásának, ez egyfajta pótcselekvés, amely gyakran a tagállami hibák elkendőzésére szolgál – mondta Juncker. El kell dönteni, hogy merre tart Európa, le kell folytatni ezeket a vitákat. Világossá kell tenni, mit tehet és mit nem tehet az unió az állampolgárok érdekében. Sikereket érhetünk el, de nem tudunk csodát tenni – mondta a bizottság elnöke.

„Nem szabad elhitetni az emberekkel, hogy


lehozzuk a csillagokat, amikor csak egy teleszkópot tudunk a kezükbe adni”

– mondta Juncker.