Juncker: Navracsics nem védheti a magyar kormányt

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD

-

Az uniós biztosok nem kelhetnek annak a kormánynak a védelmére, amely őket jelölte - nyilatkozta Jean-Claude Juncker, miután Navracsics Tibor uniós biztos kifogást emelt, hogy a brüsszeli testület - távollétében - jegyzékbe vett egy Magyarország elleni fellépésre irányuló európai polgári kezdeményezést.


A brüsszeli Európai Humanista FöderációÉbredj, Európa! Az európai demokratikus vállalások védelmében" című kezdeményezés az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás végrehajtását várja az Európai Bizottságtól Magyarországgal szemben. A hetes cikkely alapján az EB vizsgálhatná, hogy a kabinet tiszteletben tartja-e az alapvető uniós értékeket kormányzása során.

A brüsszeli biztosi testület november 24-i ülésén döntött a kezdeményezés európai bizottsági befogadásáról, amelyen Navracsics Tibor - előzetesen jelzett más elfoglaltsága miatt - nem tudott részt venni. A magyar biztos az ülés előtti napon, november 23-án azonban egy iktatott levelében tiltakozott a kezdeményezés akkor még csak tervezett befogadása ellen. A 24-i ülésen ennek ellenére a kezdeményezés befogadásáról döntöttek, és 30-án be is jelentették a jegyzékbe vételt.


Navracsics Tibor azért tiltakozott, mert nem adtak számára lehetőséget álláspontjának kifejtésére ebben a politikailag nagyon kényes, jogilag pedig ellentmondásos kérdésben. A kezdeményezés ügyét annak a testületi ülésnek a napirendjére vették fel, amely az elmúlt két hónapban az egyetlen olyan találkozó volt, amelyről ő távol maradt, és előzetesen külön konzultációt sem folytattak vele. Navracsics szerint az eljárás ellentmond a kollegialitás elvének a biztosi testületen belül.


Leszögezte azt is, hogy szerinte a kezdeményezés befogadása nem pusztán technikai, hanem nagyon is politikai jellegű kérdés, és hatásai messze túlmutatnak a puszta kezdeményezésen.


Erre a tiltakozásra reagált az Európai Bizottság elnöke a BruxInfo hírportál értesülése szerint egy válaszlevélben. Juncker az EU-ról szóló szerződésnek a bizottsági tagok függetlenségére vonatkozó cikkére hívta fel a magyar biztos figyelmét. Kiemelte, hogy a biztosok nem védelmezhetik annak a kormánynak a nézetét, amely a bizottságba való kinevezésüket javasolta, hanem kizárólag az unió általános érdekeit tarthatják szem előtt.

Juncker szerint még az indokolt hiányzás sem ok arra, hogy a biztosi kollégium szokásos heti ülésén ne vitassanak meg egy témát - olvasható a brüsszeli hírportál beszámolójában.

A Bruxinfó ennek kapcsán megkereste a magyar biztos kabinetjét is, ahol azonban cáfolták a Juncker által Navracsicsnak tulajdonított szándékot, miszerint Navracsics a magyar kormány álláspontját kívánta volna védelmezni.