Juncker mielőbb az Unión kívül látná az Egyesült Királyságot

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Gyors és fájdalommentes kilépést akar az Európai Bizottság elnöke. Nem érti, miért kellene októberig várni.


Nagy-Britanniának azonnal be kellene nyújtania a kilépési szándékát, hogy a kiválási folyamat a lehető leggyorsabb és legfájdalommentesebb legyen - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. "Ez nem békés válás volt, amint a szerelem sem volt nagy. Nem értem, a brit kormánynak miért kell várnia októberig annak eldöntésével, hogy elküldi-e Brüsszelnek a kiválásáról szóló levelet. Azt szeretném, ha azonnal elküldené" - mondta Juncker.

Az unió Nagy-Britannia maradásában reménykedett, de ha már így alakult, akkor nagyon fontos a gyors és fájdalommentes kiválás. Az EU-tagság mellett kampányoló David Cameron brit miniszterelnök pénteken, a kilépés-pártiak győzelme után bejelentette, hogy októberig lemond posztjáról, a brit kilépésről szóló tárgyalások levezénylése pedig az utódjára marad.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke "botrányosnak" nevezte, hogy Cameron csak októberben mondana le a posztjáról, addig "ismételten túszul tartja fogva az egész kontinenst". Az EP elnöke szerint Cameron három éve pártja azzal érte el újraválasztását, hogy pártja radikális szárnyának megígérte a referendumot. Schulz szerint nem kellene októberig várni a konzervatívok kongresszusának megrendezésével, ha akarnák, "már holnap" összehívhatnák azt.

Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje Boris Johnson, London előző polgármestere, a Brexit-kampány frontembere volt. Ő is azt mondta, hogy nem kell siettetni a távozást. Ha ő lesz a következő kormányfő, elképzelhető, hogy London a lehető leghosszabbra nyújtja az eljárást.