Juncker még bízik abban, hogy ő lesz az EB elnöke

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Az Európai Bizottság betöltésére az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kell személyi javaslatot tennie, és minősített többséggel döntenie. A tanács több tagja, köztük David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő sem támogatja Juncker jelölését.


A tanács múlt kedden megbízta Herman Van Rompuy-t, a testület elnökét, hogy kezdjen konzultációkat az EP képviselőivel az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről. A kereszténydemokrata és a szocialista állam- és kormányfők „széles többsége” támogat – nyilatkozta Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, az Európai Néppárt első számú jelöltje a Bild am Sonntag német lapnak. Juncker az interjúban elmondta, az Európai Tanácsban az őt pártoló többség a döntés meghozatalakor nem hajolhat meg egy kisebbség nyomása előtt. „Európát nem szabad zsarolni” – jelentette ki Juncker, aki reméli, az elkövetkező három-négy hétben további kormányfők támogatását is megszerzi. A dpa hírügynökség által előzetesen ismertetett nyilatkozatban ennek kapcsán utalt arra is, hogy kész konzultációkat folytatni a következő Európai Bizottság fő törekvéseiről. Az új bizottsági elnök megválasztásában kulcsszerepe van Angela Merkel német kancellárnak. A vezető pénteken nyilvánosan kiállt amellett, hogy Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke. „Az Európai Néppárt végzett az első helyen az európai parlamenti (EP-) választásokon, éppen ezért minden megbeszélést abban a szellemben folytatok, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke” – fogalmazott a kancellár, aki ezt megelőzően még nem foglalt állást egyértelműen a néppárti csúcsjelölt mellett. Időközben Francois Hollande francia államfő csatlakozott a Junckert ellenző uniós vezetők táborához a Bild am Sontag értesülései szerint. Állítólag arra törekszik, hogy az új bizottsági elnök francia politikus legyen. Hollande ugyanis abból indul ki, hogy a jobboldali radikális Nemzeti Front franciaországi választási sikere miatt kormányának égető szüksége lenne egyfajta pozitív jelzésre. A lap úgy tudja, hogy Hollande jelöltje korábbi pénzügyminisztere, Pierre Moscovici lenne.


Orbán sem támogatja Junckert

Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem támogatja a korábbi luxemburgi miniszterelnököt. Bár hivatalosan még nem fogalmazta meg a magyar külügy és a hazai EP-választásokon győztes Fidesz, hogy mik a fenntartásaik Junckerrel kapcsolatban, de a Magyar Nemzet a héten arról írt, hogy a fő probléma az lehet, hogy Juncker nem állt ki Magyarország mellett az EU-ban. „Jean-Claude Juncker néma maradt, amikor luxemburgi párttársa, Viviane Reding uniós biztos többször is kritizálta Orbán kormányzását. A politikusnő az alkotmány módszeres megsértését rótta fel a magyar kormányfőnek, és éles hangon bírálta az új alaptörvény módosításait is, de megjegyzést tett az adatvédelmi hivatal függetlenségét korlátozó jogszabályokra és a bírák korai nyugdíjazására is. Juncker ugyan biztosította arról Orbánt, hogy Reding nem a luxemburgi vezetés nevében szólal fel, de aztán az EU-biztos kijelentette, hogy Juncker támogatja őt – tárja fel az ellenszenv esetleges hátterét a Magyar Nemzet. A napilap szerint így Viviane Redingnek küldözgethették a magyar baloldali pártok a kormány elleni feljelentéseket. A lap még a Bilderberg-csoportot is belekeveri az ügybe, állítják, Reding többször is felszólalt a gyűléseiken. Azt is kijelentette ezeken állítólag, hogy mindent megtesz azért, hogy a 2014-es magyarországi választásokat kevésbé lehessen legitimnek tekinteni.