Juncker kitart a kvóta mellett

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

A szolidaritásnak szívből kell jönnie - mondta az Európai Bizottság elnöke. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elveti a kvóta ötletét.


Nem változott Jean-Claude Juncker álláspontja a menekültek tagállamok közötti kötelező elosztását illetően – erősítette meg csütörtökön a BruxInfo kérdésére Margaritisz Szkinász, a Bizottság elnökének szóvivője. Juncker az Unió helyzetének szentelt beszédében önkéntes szolidaritásról szólt, amit nem lehet senkire rákényszeríteni. Nincs változás az Európai Bizottság és elnökének álláspontjában a menedékkérők tagállamok közötti kötelező elosztására vonatkozóan – mondta Jean-Claude Juncker szóvivője.
A testület elnöke szerdán az Európai Parlamentben az Unió helyzetéről szóló beszédében közölte, hogy nagyobb szolidaritást szeretne látni Európában, egyúttal elismerve, hogy annak szívből kell jönnie, az önkéntes és nem lehet senkire sem rákényszeríteni.
Juncker ezen szavait egyesek úgy értelmezték, hogy a Bizottság már nem ragaszkodik a „kötelező menekültkvótákhoz”. Emlékeztetőül: a testület májusban az európai menekültügyi rendszer (Dublin + rendelet) reformjának keretében tett javaslatot a menedékkérők automatikus és kötelező elosztására abban az esetben, ha a számuk egy tagállamban abnormális mértékben megnőne. Ez a javaslat a Tanács asztalán van, és a szlovák soros elnökség irányítása alatt jelenleg is folynak egyeztetések róla, miként más menekültügyi javaslatokról az illetékes munkacsoportban. Pozsony már értésre adta, hogy egy alternatív javaslaton dolgozik, ami elismerné a rugalmas szolidaritást.
Egy, a BruxInfónak nyilatkozó magas rangú uniós tisztviselő szerint az EU27-ek péntek pozsonyi csúcsán nem várható egy magas szintű politikai megállapodás erről a tagállamokat megosztó kérdésről, ám a márciusi római EU-csúcsig mindenképpen ez a cél.
Ami Juncker szavait illeti, szóvivője szerint főnöke nem vizsgálta felül az áthelyezésre vonatkozó álláspontját, hanem arra emlékeztetett, hogy az EU egy olyan projekt, amit nem lehet diktálni és törvényekkel elfogadtatni, hanem (csak akkor van értelme), ha az emberek szívügyüknek tekintik. A szolidaritás pedig kifejezi az egész uniós vállalkozást. „Ő arra hívott fel, hogy a szolidaritást nem csak a gyakorlatban is alkalmazni kellene, de a lelkekben is érezni kell” - hangsúlyozta.
Szkinász a kérdésből azt vélte kiolvasni, hogy az a meglévő acquis-ra (vagyis a menekültek ideiglenes áthelyezéséről szóló tavaly szeptemberben elfogadott jogszabályra) vonatkozik, ami – emlékeztetett – nem lehet választás kérdése.
Egyes megfigyelők a cáfolat ellenére bizonyos nyitást vélnek kiolvasni abból, hogy Juncker először ismerte el nyilvánosan azt, hogy a szolidaritás csak önkéntes alapon működik. De hogy ez tényleges elmozdulást vetít-e előre a Bizottság hozzáállásában, az csak a jövőben fog kiderülni.