Juncker intézkedett, hogy ne legyenek mellébeszélések az EU-csúcson

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Egy tizenhat pontból álló tervezetet küldött Jean-Claude Juncker a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcs résztvevőinek, hogy majd ennek alapján adjanak ki egy közös nyilatkozatot.


A dpa német hírügynökség péntek esti brüsszeli értesülése szerint a csúcs előkészületeinek keretében elküldött tervezet azt a célt szolgálja, hogy az érintett országok ne „egymás mellett” beszéljenek el, hanem „egymással” beszéljenek. „A szomszédos országoknak nem lenne szabad egymás ellen fellépniük” – fogalmazott a dpa szerint Juncker.


A részt vevő országok magas rangú diplomatáinak a szóban forgó tervezet alapján kell kidolgozniuk egy közös nyilatkozatot, amelyet az állam- és kormányfők vasárnap fogadnának el – értesült a hírügynökség.


Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – kapott meghívást. Jelen lesz továbbá az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg vezetője, valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosa is. A találkozón az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) és az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex is képviselteti magát.

A brüsszeli rendkívüli migrációs csúcs célja a bizottság korábbi közleménye szerint az, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan „operatív következtetésekről”, amelyeket azonnal meg lehet valósítani a menekültválság megoldásának elősegítése érdekében. A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség – húzta alá a hét közepén a bizottság állásfoglalása.

Jean-Claude Juncker tizenhat pontos tervezetéből a dpa német hírügynökség nem ismertetett részleteket.