Európa erősítené a katonai együttműködést

Fotó: SOOC / Alexandros Michailidis

-

Európában több védelmi rendszer működik párhuzamosan, eltérő típusú és hatékonyságú eszközöket használnak.


Az EU állam- és kormányfői megállapodtak, hogy összehangolják és megerősítik a tagországok közötti strukturális katonai együttműködést – mondta Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint az Európát fenyegető biztonsági kihívások miatt elkerülhetetlen egy közös európai védelmi alap létrehozása, ennek tervét a Bizottság júniusban előterjeszti.

Juncker szerint össze kell hangolni a tagállamok katonai kapacitásait, mivel Európában több védelmi rendszer működik párhuzamosan, eltérő típusú és hatékonyságú eszközöket használnak. A védelemre szánt kiadások hatékonysága alacsony, azok jelentős része a kutatásra irányul, alig marad forrás a védelem gyakorlati eszközeire.


Minden lehetséges

Történelmi lépés az EU védelmi dimenziójának erősítése. Erről az uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozóján döntés született – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Tuskot megkérdezték a délelőtti kijelentéséről, miszerint elméletileg elképzelhető, hogy még visszafordítható a brit kiválási folyamat, mire azt válaszolta, hogy bár "történnek csodák", realistának kell lenni.

"Talán ez a legjobb része a politikának, hogy minden lehetséges" – mondta Tusk. Szerinte kelet-európaiként az életében több olyan dolog is valóra vált politikailag, amiről azelőtt csak álmodott. Az Európai Tanács azonban nem a Brexitről folytatandó tárgyalások fóruma.

Tusk szerint a terrorizmus még mindig komoly veszélyt jelent Európában, ezért fokozni kell a terroristák elleni közös erőfeszítéseket az állampolgárok megóvása érdekében.

Kiemelte, az unió nem veheti át a tagállami hatóságok feladatait a terrorizmus elleni harcban, de segíthet javítani a helyzetet, például az internetes terrorista propaganda terjedésének fékezésével. Olyan eszközök kifejlesztésére kell bírni az internetes oldalakat, amelyek észlelik és eltávolítják a szélsőséges, erőszakra felbujtó tartalmakat.

Az Európai Tanács szerint az uniós vezetők biztonságról és védelemről szóló következtetéseket fogadtak el. Arról határoztak, hogy közösen veszik fel a harcot az online radikalizálódás terjedésével szemben, összehangolják az erőszakos szélsőségek megelőzésére irányuló munkát, fellépnek a terrorizmus finanszírozása ellen, és megosztják a nemzeti bűnüldöző hatóságok közötti információkat.

A magánélet és a személyes adatok védelme mellett lehetővé kell tenni a terroristák által használt kommunikációs csatornák titkosításának indokolt esetben történő feloldását is.

A tagországok megosztják a külföldi terrorista harcosok, valamint a hazai radikalizálódott egyénekről szóló információkat, politikai és jogi intézkedéseket készítenek elő az ilyen típusú fenyegetés kezelésére.

A munkavacsorán Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő ismerteti a minszki megállapodások végrehajtásának állását az ukrán válság kapcsán, majd Tusk beszámol a közelmúltban tartott találkozóiról Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A vacsora végén Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatást ad kormánya szándékairól a Brexittel kapcsolatban. Ezután rövid tanácskozást folytatnak – már az Egyesült Királyság nélkül – a bennmaradó huszonhetek vezetői, és a tervek szerint megegyeznek a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek új helyszínének kiválasztására szolgáló eljárásról.