Juncker: az Európai Bíróság ítéleteit végre kell hajtani

Fotó: SOOC / Alexandros Michailidis

-

Az európai bizottság elnöke szerint a tagállamok elfogadták, hogy a bíróság döntsön. Juncker azt mondta, a gazdasági fellendülést egy erősebb unió létrehozására kell fordítani.


Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa "vitorláit ismét dagasztja a szél" – mondta évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker. Szerinte ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására.

Minden tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az USA bővülését is meghaladja – mondta az Európai Bizottság elnöke.

A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és 235 millióan dolgoznak az EU-ban. Juncker szerint ez példa nélküli.


Európaképtelenség

Az EU tagállamai minden esetben kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság jogerős ítéleteit – mondta Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint az alapjogok csorbulásával jár, ha ez nem így történik.

A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön – mondta Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

"Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" – mondta. Az EU nem állam, de legyen jogállam – mondta a bizottság elnöke.


Halat a halrudacskába

Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az EU-n belül – mondta Juncker. A bizottság elnöke szerint megengedhetetlen, hogy bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket áruljanak.

"Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben" – mondta Juncker. Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez.

A kettős élelmiszerminőség problémáját – azt, hogy ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon – az év elején vetették fel a visegrádi országok.


Szabályozott mederben

Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad – mondta Juncker. Szerinte Európa befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni, szabályozott mederbe terelve a migrációt.

A migráció ügye számos konfliktust okozott, mégis sikerült komoly előrehaladást elérni, a külső határok védelme sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is. Juncker szerint a határvédelem felelősségét nem viselhetik egyedül az EU külső határain fekvő tagállamok.

A bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azok visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre. Javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, és nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.


Sajnálni fogják

Közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az EU-nak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében – mondta Juncker. Szerinte nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. "Nincs szükség párhuzamos struktúrákra" – mondta.

A volt luxemburgi kormányfő támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja túl izgalmasnak.

A bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette. Szerinte a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja. "A Brexit nem minden és nem Európa jövője" – mondta Juncker.