Juncker: az EU elkötelezett a klímavédelem mellett

Fotó: SOOC / Alexandros Michailidis

-

Sajnálatukat fejezték ki az európai uniós vezetők amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken leszögezte: megingathatatlan az unió elkötelezettsége a megállapodás mellett.


„Továbbra is vezetni fogjuk a klímaváltozás elleni harcot" - szögezte le pénteki Twitter-bejegyzésében a bizottság elnöke, hangot adva csalódottságának.

Juncker a Politico brüsszeli hírportálnak adott előző esti interjújában hangsúlyozta, egyre fontosabb válik a kapcsolat Kínával, minthogy az Egyesült Államok a jelek szerint el akarja vágni magát a világtól.

"Nem tesz túl boldoggá a gondolat, hogy talán szorosabban fogunk együttműködni Kínával, mint ahogyan az amerikaiakkal tudunk. Ez nem illik a régi világképembe" - mondta Juncker, aki korábban "súlyosan elhibázottnak" nevezte Trump döntését.

Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos azt írta a közleményében: „Szomorú nap ez a nemzetközi közösség számára, amikor egy kulcsfontosságú partner hátat fordított a klímaváltozás elleni harcnak. Az EU rendkívüli sajnálattal fogadja a Trump-adminisztráció egyoldalú döntését az egyezmény felmondásáról."

A spanyol biztos kiemelte: a megállapodás ennek ellenére érvényben marad, a világ továbbra is számíthat e téren az európai vezető szerepre.

Hozzátette, az Európai Unió meg fogja erősíteni partneri kapcsolatait, és új szövetségeket fog kötni a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke pedig leszögezte, hogy a párizsi egyezmény végrehajtása az Egyesült Államok nélkül is folytatódni fog.

Donald Trump magyar idő szerint csütörtök este jelentette be, hogy az Egyesült Államok felmondja a 2015 végén Párizsban csaknem 200 ország által aláírt globális klímamegállapodást.