Juncker: ”A terroristák közülünk valók”

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

Európa nem importálta a terroristáit, a támadók itt születtek, és nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért fordultak Európa ellen – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy csütörtöki lapinterjúban.


Jean-Claude Juncker a támadások lehetséges okairól azt mondta, „újra és újra eszembe jut egy jelenség, amelyet alig merek megfogalmazni: Európa különböző országaiban a hatvanas évektől a kilencvenes évekig is voltak terrortámadások, és úgy érzem, azok a merényletek kevésbé rázták meg Európa népeit, mint mindaz, ami most történik”, holott akkor az áldozatok száma is nagyobb volt.

Arra a felvetésre, hogy talán a vallási alkotóelem magyarázza a jelenséget, elmondta, hogy éppen ezen töri a fejét. Az akkori terroristák „a mieink voltak”, a mostaniak pedig vallási fanatikusok, akik idegen hangzású nevet viselnek, és ezért úgy tűnik, mintha Európa importálta volna a terrorizmust, pedig „akik ezeket a tetteket elkövették, valójában itt születtek, gyakran még a szüleik is. Végigjárták iskolarendszerünket, és aktívan részt vettek társadalmi életünkben. Olyan, mintha máshonnan jöttek volna, holott idevalósiak” – mondta Jean-Claude Juncker.

Arra a kérdésre, hogy mindebből azt a következtetést vonja-e le, hogy az integráció kudarcba fulladt, és az iszlám csak kis adagokban fér össze az európai társadalommal, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy nem tud egyértelmű választ adni, és nem akar engedni annak az „egyszerű reflexnek”, amely vallási kérdésnek vagy a kudarcos integráció következményének nyilvánítja a történteket. Az viszont igaz, hogy egyetlen uniós tagország sem különösebben sikeres a társadalmi integráció ügyeiben – tette hozzá.

„Ez a mi bűnünk, és mindazok bűne, akik állandóan ellenállnak a nemzeti erőfeszítéseknek, és megtagadják az integrációt azoktól, akik ugyan máshonnan jönnek, de már régen nálunk vannak.”

Hozzátette, hogy nem szabad túl sokat várni a politikusoktól, az európai társadalmak jövőjét pedig azokra a fiatalokra lehet építeni, akik „nemet mondanak arra a világra, amely éppen most formálódik”.

Arra a felvetésre, hogy a maguk módján az öngyilkos merénylő fiatalemberek is nemet mondtak erre a világra, azt mondta, hogy nem kívánja megérteni a másoknak szenvedést okozó emberek motivációját, de az okokat meg kell vizsgálni. „Semmivel sem lehet igazolni ezeket a barbár tetteket, de hajlandó vagyok beszélni mindenkivel, aki nem érzi jól magát társadalmainkban” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.