Julian Assange kész feladni magát a briteknek

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

A WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítója bejelentette, hogy elhagyja pénteken Ecuador londoni nagykövetségét, ahol 2012 júniusában kapott menedéket a Svédországnak történő kiadatása elől. Assange abban az esetben fogadja el a britek általi letartóztatását, ha az ügyét vizsgáló ENSZ bizottság ellene ítél.


Julian Assange ellen Svédország azért adott ki letartóztatási parancsot, hogy kihallgathassa őt egy 2010-ben történt szexuális erőszak vádja miatt, amit azonban a 44 éves ausztrál férfi tagad.


„Ha az ENSZ holnap bejelenti, hogy elveszítettem az Egyesült Királyság és Svédország ellen beadott keresetemet, akkor péntek délben elhagyom a nagykövetséget, és hagyom, hogy a brit rendőrség letartóztasson, mivel semmilyen reális kilátásom nincs a további fellebbezésre" - írta Assange, a WikiLeaks Twitter-oldalára szerda éjjel feltett közleményében.


Február másodikán derült ki, hogy az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja (Working Group on Arbitrary Detention) pénteken hoz döntést Assange ügyében, amit még a Wikileaks-alapító kérvényezett 2014 szeptemberében. A csoport azt vizsgálja, hogy valóban törvényes lenne-e Assange letartóztatása, börtönbe küldése.


Amennyiben ezt törvénytelennek tartanák, az ENSZ felszólíthatná az Egyesült Királyságot és Svédországot Assange elengedésére.