Julia Roberts szájon csókolta, Drew Barrymore a mellét mutatta neki

Forrás: The Picture Desk

-

HÁTTÉR

Az egyik legnagyobb televíziós személyiség vonul nyugdíjba a május 20-ai záróműsorával. David Letterman 33 évet húzott le a kamerák előtt, búcsújával lezárul egy korszak a talk show-k műfajában. Legemlékezetesebb adásaiból válogattunk.


A 68 éves showman tavaly jelentette be visszavonulását, és azóta a Late Show With David Letterman felvételeire meghívott vendégek nem győztek köszönetet mondani neki az elmúlt évekért. George Clooney és Oprah Winfrey utolsó, Lettermannal töltött pillanataikat szelfikkel örökítette meg, Cher levakarhatatlanul ölelgette, Michelle Obama pedig elintézte, hogy az elnöki tengerészgyalogos-zenekar parádézzon a műsorvezetőnek. Tom Hanks pantomimmutatvánnyal, Steve Martin pedig egy zseniálisan összevágott videóval illusztrálta Letterman előrelátható nyugdíjas éveit. Az utolsó adásokban többek között a műsorvezető vendége volt még Julia Roberts, Al Pacino, Tom Waits és a 69 éves Bill Clinton is. Utolsó előtti zenei fellépője Bob Dylan volt, a szerda esti fináléban pedig a Foo Fighters lép fel.Lettermant összesen 33 éve láthatják az amerikai tévénézők a képernyőn, ebből is 22 éve a CBS csatornán, a nevével fémjelzett műsor házigazdájaként.


Életrajza szerint egy virágkötészettel foglalkozó apa és egy templomi titkárként dolgozó anya gyerekeként látta meg a napvilágot Indianapolisban. A Ball State Universityn tanult rádió és televízió szakon, és először egy rádiós műsorban, majd a helyi tévében próbálta ki magát. Elsősorban időjárás-jelentéseket mondott, ennek ellenére nem kellett sok idő ahhoz, hogy remek humora már itt megmutatkozzon. Az egyik adás alkalmával egy trópusi viharnak gratulált, mivel sikerült annak szintet lépnie, és hurrikánná válnia.

Ám jóval ambiciózusabb volt annál, mint hogy egy kis tévénél szórakoztassa a nézőket, így 1975-ben Los Angelesbe költözött szerencsét próbálni. Eleinte vígjátékok forgatókönyveinek megírásában segédkezett, majd többször feltűnt a The Tonight Show-ban Johnny Carsonnal. Carson volt számára a példakép, ami nem meglepő: a hetvenes években gombaszámra növekvő talk show-k közül (mind a celebekre, mind a hétköznapi emberekre fókuszáló műsorok esetében) ő vitte a prímet, így Letterman igazi nagymestertől tanulhatott.


David Letterman


Az NBC 1980-ban felajánlott Lettermannek egy saját, reggeli műsort is, ami a csípős, erősen önironikus humora miatt a nappali sávból három hónap után átkerült a Carson show-ja utáni, késő éjszakai műsorsávba. Ettől kezdve Lettermant soha többé nem lehetett látni a képernyőn napközben.


Reggeli kávé, friss újság


1993-ban éles váltás következett. Johnny Carson bejelentette, hogy nyugdíjba vonul, és Letterman erősen bízott abban, hogy ő veheti át a székét a The Tonight Show-ban. Végül nem így lett, az NBC az innentől kezdve nagy riválisnak számító Jay Lenót tette meg a műsor házigazdájává. Letterman így azonnal átviharzott a konkurens CBS-hez, ahol még ugyanabban az évben megkezdhette saját talk show-ját. A hadüzenet akkor vált világossá, amikor a The Late Show with David Lettermant pontosan egy időben adták le a The Tonight Show with Jay Leno című műsorral.


Letterman nagy elánnal vetette bele magát a szórakoztatóiparba. Megalakította saját produkciós cégét, a Worldwide Pants-t (ez gyártotta többek között a Szeretünk Raymondot is), amely érdekeltséget szerzett a CBS talk show-jában, ezzel gondoskodott saját maga bebetonozásáról. A műsorba magával vitte addigra már szinte hozzánőtt zenésztársát, az oldalról odamondogató figurát, a hamisíthatatlanul manhattanivé vált kanadait, Paul Schaffert is, aki a CBS Orchestra vezetője lett.

Letterman innentől kezdve 22 éven át majdnem minden nap éjjel fél 12-kor jelentkezett be a csatorna nézőinek. 2006-ban újította meg szerződését a CBS-szel, és 2007-ben már a Forbes leggazdagabb emberek listájának 17. helyét foglalta el a szórakoztatóiparban. Jövedelmét akkor nagyjából évi negyven millió dollárra becsülték.

A lap 2009-ben a legbefolyásosabb emberek rangsorába is beemelte a műsorvezetőt, kategóriáján belül a 14. helyre került. Az IMDB alapján a Late Show-t átlagosan 4,3 millióan nézték, de voltak olyan kivételes alkalmak is, amikor ez a szám megtriplázódott. Amikor 2005-ben Oprah Winfrey volt Letterman vendége, 13 millió ember ragadt le a műsornál.


Hogy a Letterman vs. Leno párharcot végül ki nyerte meg, nehéz lenne megmondani. Annyi biztos, hogy Leno műsora nézettebb volt, mint Lettermané, utóbbit viszont többször tüntették ki Emmy-díjjal, 95-ben Letterman lehetett az Oscar-gála házigazdája, és Johnny Carson végül nem Leno, hanem Letterman műsorában tűnt fel vendégként, ami egyfajta elégtétel volt a 93-as vereségért. A rivalizálás azért nem vérre ment, Jay Leno többször szerepelt Letterman műsorában.


A Late Show számokban (via cbsnews.com):

Nehéz volt nem szeretni a Late Show-kat. Egy-egy introvertált vendéggel szemben, mint amilyen a provokatív humorista Andy Kaufman vagy Joaquin Phoenix színész volt, Letterman fel tudta venni a lassú tempót, ugyanakkor tágas teret hagyott a bohóckodásra, ha a vendége ezt kívánta. Ilyen volt például Robin Williams is, akinek a belépői egytől egyig emlékezetesek. 2000-ben a színész műtősruhában és egy „emberi szerveket tartalmazó” ládával jelent meg a show-ban, utalva ezzel Letterman akkori szívműtétjére.Letterman megbirkózott a politikusokkal is, noha kifejezetten politikai műsort a talk show keretében nem volt szabad készítenie. Többszöri vendége volt a már említett Bill Clinton, aztán járt nála Hillary Clinton, és még a 9/11-es terrortámadás előtt George W. Bush is, miként Barack Obama és Mitt Romney is Letterman vendégei közé tartoztak. Demokratákat és republikánusokat egyaránt meghívott, bár állítólag inkább a demokraták felé húzott. Ezekben az interjúkban Letterman kiválóan megmutatta, hogy kell keményen kérdezni úgy, hogy közben megmarad a műsor könnyedebb hangvétele is.


Hogy nem érdemes packázni vele, azt a híresen kemény egykori republikánus elnökjelölt John McCainnel szemben is bebizonyította. McCain ugyanis – bár éppen Lettermannél jelentette be hónapokkal azelőtt, hogy indul az elnöki posztért – a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva visszamondta szereplését a műsorban, a CBS híradójának viszont nyilatkozott. Letterman ezen bepöccenve cinikus ellenkampányba kezdett, és többször is megjegyezte: „a Fehér Házba rajtam keresztül vezet az út. John McCainnek talán gondolnia kellett volna erre, amikor lemondta szereplését”. McCain végül megtört, és két hét múlva kénytelen volt visszamenni a Late Show-nak helyt adó Ed Sullivan Színházba, hogy bocsánatot kérjen.


McCain: „Elszúrtam”


Imádták a nők

Letterman arról is híres, hogy remek humorával szinte az ujjai köré csavarja a női vendégeit. Még Chert is, aki pedig először seggfejnek nevezte a showmant. Drew Barrymore viszont már az elejétől fogva rajongott érte, amit az egyik adásban úgy fejezett ki, hogy megvillantotta a mellét a műsorvezetőnek.Julia Roberts pedig minden egyes alkalommal csókot kért Lettermantől.Ő is csak ember

A nagy szórakoztató időnként tudott nagyon komoly is lenni, például a World Trade Center elleni merényletet követően, és nem egyszer bepillantást engedett a magánéletébe is. Édesanyja, Dorothy Letterman olykor a saját konyhájából adott tudósításokat, ennél azonban jóval nagyobbat szólt, amikor 2009-ben Letterman arról vallott, hogy egy zsaroló hatalmas összeget próbál kicsikarni belőle, különben nyilvánosságra hozza, hogy viszonya volt az egyik kolléganőjével. Letterman kiteregette szennyesét, de ezt is rendkívül viccesen csinálta, és ami a legfontosabb: nem akarta magát felmenteni. Mindent tisztázott, és később nyilvánosan bocsánatot kért a feleségétől, valamint a stáb tagjaitól is, akiket a botrány kirobbanása óta az újságírók zaklattak.Mint egy pár, rég nem használt zokni

Nyugdíjba vonulásán már nagyjából két éve gondolkodhatott, és különböző – általában szintén a magánéletéből merített – sztorikkal próbálta elmagyarázni, hogy miért döntött a visszalépés mellett. A tavalyi hivatalos bejelentését egy a fiával átélt élményével vezette fel. Mint elmesélte, egy olyan meghökkentően hatalmas madarat láttak horgászás közben a fán, ami másnap teljesen elvonta a figyelmét a munkától, mert órákon át azt próbálta kideríteni, vajon egy szirti sas nézett-e le rájuk a lombok közül. Az esetet végül így kommentelte: „Ha a munkanapod nagy részében egy olyan madarat próbálsz azonosítani, amit a hétvégén láttál, és mindezt ahelyett csinálod, hogy a műsorodba keresnél vendéget, akkor abba kell hagynod a show-t.”


Persze ez csak a fedősztori, az igazság a Rolling Stone magazinnak adott interjújában rejlik: „Nézd meg a többi embert (házigazdát) , aztán nézz meg engem. Úgy nézek ki, mint egy pár zokni, amit nem hordtál az elmúlt száz évben.”


Letterman belátta, hogy eljárt felette az idő, és ahogy fogalmazott: nem akarta megvárni, míg egy érzelgős pasiként végzi a műsorban. Az utolsó percig élvezte a felvételeket, de szerinte az olyan fiatalabb médiaszemélyiségekkel, mint Jimmy Fallon vagy Jimmy Kimmel már nem tudja tartani a tempót. Ezt egyébként az is alátámasztja, hogy a végére a Late Show nézőinek átlagéletkora 58,7 év volt.

Leginkább abban volt lemaradva a többiekhez képest – és ezt maga is így látja –, hogy nem kalkulált az internettel. Mindkét említett, fiatalabb műsorvezető tudatosan építi fel a műsora virálisan terjedő részeit, csinálnak kifejezetten a Youtube-ra szánt videókat is (ilyenek Jimmy Fallon sztárokkal közös zenélgetései), Letterman viszont a Youtube és a Twitter dominanciájával már nem tudta felvenni a versenyt, ő végig megmaradt klasszikus tévésnek.

Azzal, hogy tavaly Jay Leno, most meg Letterman is kiszáll, végleg lezárult a talk show-k egy korszaka.

A Late Show-t a jövőben a The Colbert Report műsorvezetője, Stephen Colbert vezeti tovább.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!