Jövőre sem drágul az olaj, ha ennyit termelnek belőle

Fotó: AFP / YEHUDA BEN-ITAH

-

Egyre több a nemzetközi piacokon az olaj, miközben a kereslet nem emelkedik annyira, amennyire a kitermelés.


Amennyiben az OPEC nem csökkenti a termelését, akkor jövőre is túlkínálat lesz kőolajból, mert az exportálók világszerte növelik termelésüket, miközben lassul a kereslet bővülése – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön ismertetett havi jelentésében.

A dokumentum összeállítói szerint októberben napi 800 ezer hordóval napi 97,8 millió hordóra bővült az olajkínálat, részben annak a hatására, hogy rekordszintre emelkedett az OPEC olajtermelése, miközben az olajszervezeten kívüliek, így Oroszország, Brazília, Kanada és Kazahsztán növelték termelésüket.

A párizsi székhelyű IEA előrejelzése szerint idén napi 1,2 millió hordóval nő a globális olajkereslet, és jövőre is ugyanilyen mértékű lesz a bővülés, ami azt jelenti, hogy a kereslet növekedése elmarad a 2015. évi napi 1,8 millió hordótól.

Az OPEC-országok november végén egyeztetnek arról a javaslatról, hogy 32,5-33 millió hordóra csökkentsék napi termelésüket. Elemzők szerint azonban távolról sem biztos, hogy sikerül megegyezniük.

Amennyiben sikertelen lesz a bécsi egyeztetés, és az OPEC-en kívüli exportálók sem fogják vissza a termelésüket, akkor jövőre marad a túlkínálat a globális piacon, emiatt viszont nem sok esély van arra, hogy emelkedjen a kőolaj ára.

Az IEA szerint jövőre napi 500 ezer hordóval nőhet az OPEC szervezetén kívüliek olajtermelése az idei napi 900 ezer hordó termeléscsökkenés után, ami azt jelenti, hogy a globális készletek tovább nőnek jövőre, ha az OPEC nem dönt termelésének csökkentéséről.