Jövőre megint jönnének a szabad vasárnapok

Forrás: VS.hu

-

A KDNP nem adja fel, újabb javaslatot nyújtana be. A szakszervezet is a szabad hétvégékért küzd.


Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzést írna elő az a törvénymódosító javaslat, amelyet a KDNP az év végéig a parlament elé terjeszt – írja a Magyar Idők. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint óriási a felháborodás a dolgozók körében, akiket arra kényszerítenek, hogy november végéig vegyék ki idei szabadságaikat, mert decemberben minden munkaerőre szükség van a létszámhiányos boltokban.

Bubenkó szerint aláírásgyűjtést kezdeményeztek, mert úgy érzik, a vállalatok kihasználják, hogy jelenleg semmilyen piacszabályozó intézkedés nem védi a munkavállalókat. A szakszervezet azt akarja elérni, hogy a kötelező vasárnapi munkavégzés tilalmának feloldása után is biztosítottak legyenek a szabad hétvégék és a méltányos munkakörülmények a jellemzően túlóráztatott munkavállalók számára.

A szakszervezeti vezető szerint aláírásgyűjtésük arra is irányul, hogy a jövőben december 24-ét is nyilvánítsák a családok ünnepének, s így több százezer munkavállalónak ne kelljen a fogyasztást szolgálnia.