Jövőre már lehet három szülőjük a brit lombikbébiknek

-

A súlyos, örökletes betegségek továbbadását szeretnék megelőzni a speciális eljárással.


Hamarosan megvalósulhat a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárás Nagy-Britanniában. A független tudományos bizottság jóváhagyta a módszert, már csak a bioetikai kérdésekért felelős szervezetnek kell engedélyeznie.

A súlyos, örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert elsőként a világon a briteknél engedélyezhetik.

Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A most engedélyezett eljárás ezt fogja megelőzni. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik, egészséges mitokondriummal rendelkező nő petesejtjét is felhasználják. A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

A kezelést először jövő márciusban vagy áprilisban alkalmazhatják a newcastle-i kutatóközpontban.