Jövőre már 18 évesen is vezethet teherautót

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Jelenleg még 21 évesen lehet C kategóriás jogosítványt szerezni, de olyan nagy a munkaerőhiány, hogy leszállítják – igaz, egyelőre csak a belföldi forgalomban lesz érvényes.


Jövő év január 1-jétől 21 helyett már 18 éves kortól meg lehet szerezni a C kategóriás (tehergépkocsi) vezetői engedélyt belföldi forgalomra, hamarosan módosítják az erre vonatkozó rendeletet – mondta Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornának.

A kormány most azért vizsgálta felül a teherautó-jogosítvány megszerzésének korhatárát, mert a fuvarozószakmában nagy munkaerőhiány van, ami már az ágazat versenyképességét gátolja. A közúti teherfuvarozás az ország egyik legsikeresebb szolgáltatásexportja, Magyarországon a GDP 6 százalékát adja – mondta az államtitkár.

2013 előtt 18 éves kortól lehetett 3,5 tonna feletti teherautót vezetni, akkor azonban az unió 21 évre emelte a C kategóriás és 24 évre a D kategóriás (autóbusz-) vezetői engedély megszerzésének korhatárát. A gépjárműképzési irányelv ugyanakkor 18, illetve 21 éves kortól engedélyezi a jogosítványszerzést. A legtöbb állam óvatos módon a magasabb korhatárt alkalmazza, de három-négy tagállam belföldi használatra hároméves csökkentést kért, ezt tette most Magyarország is.

A munkaerőhiány oka a a helyettes államtitkár szerint, hogy 2013 óta a fiatalokat elszívták a munkaerőpiac más ágazatai, mielőtt elérték volna a C vagy D kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges korhatárt, vagy elmentek külföldre. A tárca ezért szeptemberben Violeta Bulc közlekedésért felelős biztoshoz fordult, aki jelezte, a kedvezőbb elbírálást Magyarországnak is megadja. Magyarország a hozzájárulást kifejezetten belföldi forgalomra kérte.

A korhatár csökkentése önmagában nem tudja megoldani az ágazat hatalmas munkaerőhiányát, de a korhatár hároméves leszállítása 15-20 ezer új munkavállalót be tud hozni pótlásként, és képes kiegészíteni a hiány felszámolására a képzés terén tett kormányzati intézkedést.