Jövőre kiderül, mennyit adnak a gyógyszercégek az orvosok támogatására

-

2016-tól legalább részben nyilvánosak lesznek a gyógyszeripari támogatások, beleértve azokat is, amelyeket az orvosok kapnak a konferenciákon való részvételhez. Várhatóan az orvosok háromnegyede járul majd hozzá ahzoz, hogy a költéseknél szerepeljen a neve, írja a Világgazdaság.


A lap szerint a magyar orvosok átlagosan 75 százaléka várhatóan hozzájárul majd ahhoz, hogy jövőre nyilvánossá váljon, melyik gyógyszercégtől milyen összegű támogatást kapott egy-egy kongresszusi részvételéhez.

A gyógyszeripar Magyarországon évente több mint 2 milliárd forintot költ szakmai rendezvények támogatására, az orvostechnikai cégekkel együtt pedig az összeg tavaly már ennek csaknem duplája volt.
Jövőre nyilvánosságra kell hozni például az orvosoknak személyesen nyújtott konferenciatámogatást, az orvosi vállalkozásoknak tanácsadásra, vagy tréningre kifizetett összegeket, és a klinikai vizsgálatokra költött összegeket.

Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének Transzparencia Kódexe alapján a kiadások nagyobbik részét összesítetten kell majd közzétenniük a cégeknek, saját honlapjukon.
A konferencia-részvételekre vonatkozó támogatásoknál az orvosok neve is szerepel majd, de csak ha hozzájárulnak ehhez.