Jövőre kénytelen átvenni a Klik az ORÖ szolnoki iskoláját

-

A polgármester bízik abban, hogy hosszú időre rendeződik a sorsa az intézménynek, amelynek pénzügyei miatt korábban feljelentést is tett az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése.


A következő tanévtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működteti a jelenleg az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által fenntartott szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiumot. A város polgármestere, Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a város számára rendkívül fontos az iskola léte, és ezt az álláspontot képviselték az egyeztetéseken is. Hozzátette: a későbbiekben fokozott figyelemmel fogják kísérni az intézmény működését.

A Magyar Nemzet szerdán azt írta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az iskola sorsáról a kormányhivatal, a Klik, Szolnok önkormányzata és az ORÖ képviselői egyeztettek. Ennek eredményeként döntöttek úgy, hogy ebben a tanévben még a roma szervezet tartja fenn az iskolát, ám a 2016/2017-es tanévtől az államhoz kerül a működtetése.

A lap kérdésére a tárcánál azt közölték: azért nem veszi át azonnal a Klik az intézményt, mert erre csak vis maior esetén van lehetőség. A minisztérium válaszaiból kiderült az is, hogy továbbra sincs biztosítva az intézményben dolgozók fizetése – olvasható a cikkben.

Az Országos Roma Önkormányzat 2012 júliusától az intézmény fenntartója. Az ORÖ közgyűlése május 30-án döntött úgy, hogy nem működteti tovább a szolnoki iskolát, és október végén büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen a hátrányos helyzetű gyermekeket oktató intézmény gazdálkodása miatt.