Jövőre jöhet az ingyenes nyelvvizsga

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A sikeres írásbeli és szóbeli vizsga után a 35 évnél fiatalabbak visszakérhetnék vizsga díját.


A jövő év elejétől ingyenes lesz az első nyelvvizsga megszerzése a 35 évnél fiatalabbaknak – mondta az EMMI család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Novák Katalin szerint ezzel is segíteni szeretnék a fiatalok munkaerő-piaci versenyképességét, mert sokan beszélnek ugyan idegen nyelvet, ám stagnál azok száma, akiknek erről igazolásuk is van.

A térítés utófinanszírozással történik, a sikeres vizsgát követően az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérni a vizsgadíj kifizetését. Követelmény lesz az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte, a térítés összege pedig megegyezik az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díjával, vagyis 34 500 forinttal – mondta Novák.

Az államtitkár szerint ma egy fiatalnak nélkülözhetetlen a nyelvtudás, és az is, hogy bizonyítványt szerezzen ismereteiről. Bár a kutatások szerint az elmúlt években emelkedett azoknak a 15-29 éves fiataloknak a száma, akik azt állítják magukról, hogy beszélnek idegen nyelvet, ám a nyelvvizsgával rendelkezők aránya stagnál. Az elmúlt években végzett felmérések szerint e korosztály tagjainak csupán 31 százaléka rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal – mondta az államtitkár.