Jövőre jöhet a jogerős ítélet a romagyilkosságok ügyében

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Harmadfokon január 12-én tárgyalják a 2008–2009 közötti romagyilkosságok elkövetőinek ügyét. A három vádlott valószínűleg nem ússza meg az életfogytiglant.


A romák elleni gyilkosságsorozat ügyében jövő év január 12-én tart tárgyalást a Kúria – tudta meg a RomNet. A lap értesülése szerint a tényleges életfogytiglanra ítélt három vádlott, Kiss Árpád és testvére Kiss István, valamint Pető Zsolt ügyében harmadfokon jogerős ítélet születhet.


Negyedik társuk, Csontos István 13 éves fegyházbüntetése már májusban jogerőre emelkedett, így a tiszalöki és a kislétai gyilkosságban bűnsegédként elítélt egykori szerződéses katona a teljes büntetését kitöltve hét év múlva, 2022 augusztusában kerülhet szabadlábra.

Bár a vádlottak védői abban bíznak, a Kúria helyt ad kérelmüknek, és egy „újrakezdett tisztességes tárgyalás” keretében tisztázzák a vádakat, Csonka Árpád, a tatárszentgyörgyi áldozatok jogi képviseletét ellátó ügyvéd szerint ennek a forgatókönyvnek elég kicsi a valószínűsége. A RomNetnek úgy nyilatkozott, hogy megalapozatlan az a vádlotti és védői indítvány, hogy eljárásjogi szabálytalanságok miatt az ítéletet helyezzék hatályon kívül, és új eljárást folytassanak le.

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója szerint sem hozhat más ítéletet a Kúria harmadfokon, mint hogy helybenhagyja a már első- és másodfokon kimondott döntést, mert a tényleges életfogytiglaninál nincs súlyosabb büntetés.


A 2008 és 2009 közötti cigányok elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság elkövetésének vádjával bíróság elé állított négy férfit 2009. augusztus 21-én hajnalban Debrecenben, a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen fogták el, amely mind a négy vádlottnak a munkahelye volt. A négy vádlottal szemben hozott ítélet másodfokon azért nem volt jogerős, mert a testvérpárt és harmadrendű vádlott társukat az Ítélőtábla a besenyszögi fegyverrabláshoz kapcsolódó cselekményben egy újabb minősítéssel bűnösnek mondta ki, így annak a fellebbezési lehetőségével megnyílt az út a harmadfokra.