Jövőre indulhat be igazán az önkormányzati adóztatás

-

Jövőre akár a jelenleginél ötvenszer több település szánhatja rá magát különböző vagyoni típusú adók kivetésére – írja keddi számában a Napi Gazdaság.


Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a cikk szerint elsősorban a vagyoni típusú adók dömpingszerű kivetésére lát esélyt a következő évben. A helyi adók kivetésének lehetőségét szélesítő, tavalyi törvénymódosítás életbe lépése óta a települések mindössze 0,3 százaléka, azaz mintegy 100 önkormányzat élt a lehetőséggel és terhelte meg a lakosságot földadóval vagy útadóval – mondta Schmidt Jenő.

A kormányhivatalok eddig egyelőre csak apróbb kifogásolnivalót találtak a helyi földadókkal kapcsolatban. A jogértelmezés ugyanakkor nem mindenhol egységes. Amennyiben a kormányhivatalokon külön-külön átmennek a földadóügyek, az önkormányzatok akár 10-15 százaléka is élhet jövőre a kivetés lehetőségével. A nagyjából 300 település így jövőre összesen 15 milliárddal bővítheti saját kasszáját – írja a lap.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségénél (MÖSZ) hasonlóan látják a jövőt. Gémesi György elnök, gödöllői polgármester szerint az önkormányzatok idén még elsősorban az eddigi helyi adókkal (építmény, ingatlan, telek, iparűzési) operálnak. Jövőre azonban a nagyobb adóerő-képességgel bíró települések újabb és újabb terheket vethetnek ki immáron települési adó formájában.

Az újabb adók kivetésére egyebek között az önkormányzati feladatfinanszírozás miatt lesz szükség. A szociális feladatok átalakításával – a segélyezés legnagyobb részének helyi szintre utalása miatt – az önkormányzati szektor összességében már idén 40 milliárd forint deficittel nézhet szembe – mondta Gémesi György.