Jövőre azok járnak jól a kötelező biztosítással, akik régi ügyfelek

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / István Hajdu

-

Egy most benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a biztosítók jövőre csak korábbi ügyfeleik hűségét tudnák díjtarifájukban elismerni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál.


A javaslatot Balla György és Gulyás Gergely fideszes képviselők jegyzik. A tervezet indoklása szerint egyes kgfb-t kínáló biztosítók az elmúlt években csak az új ügyfeleknek tettek kedvezőbb ajánlatot az új biztosítási időszakra, régi ügyfeleik szerződése az újakhoz képest rosszabb feltételekkel módosult. Ezen változtatna a most benyújtott törvényjavaslat, amely rögzíti, hogy a díjtarifák közötti különbségtételre csak a régi ügyfél javára van lehetőség.

A biztosítóknak értesíteniük kell ügyfeleiket az évforduló előtt arról, hogy a díjtarifa a már meglévő ügyfelek számára nem lehet hátrányosabb az új ügyfelekhez képest, továbbá arról, hogyan módosul a szerződés a régi ügyfél javára az új szabályozás bevezetésével.

A törvény elfogadása esetén a kihirdetését követő hatvanadik napon lép hatályba. Az új szabály a hatálybalépést követő naptól meghirdetett díjtarifa által érintett összes szerződésre vonatkozna.