Jövőre 800 új óvodai férőhely épül

Fotó: DPA / MARKUS SCHOLZ

-

Tavaly 2 ezer férőhely kiépítésére kaptak támogatást, idén több mint 30 önkormányzat pályázott az óvodai férőhelyekre.


800 új óvodai férőhelyet alakíthatnak ki jövőre – mondta Berczi Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára. Több mint 30 önkormányzat pályázott férőhelybővítésre, ezek közül 19 kapta meg a támogatást.

Statisztikai adatokra támaszkodva az NGM, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium vizsgálta, hogy melyik településen van valóban hiány, ennek alapján osztották szét a keretet. Az önkormányzatok napokon belül megkapják a támogatói iratokat, és ezután elkezdhetik a férőhelyek kiépítését.

A pénzt többféleképpen fel lehet használni, újabb csoportszobák létrehozására vagy akadálymentesítésre: a lényeg, hogy a fejlesztés után több gyermek elhelyezésére legyen lehetőség az óvodában.


A helyettes államtitkár elmondta, hogy tavaly kétezer új férőhelyre nyújtott támogatást az NGM, és jövőre is folytatódik a férőhelyek bővítése, akkor 2,5 milliárd forintot osztanak majd szét pályázaton. Szerinte az elmúlt évek hasonló programjai enyhíteni tudták az óvodai zsúfoltságot.
Több gyerek születik Magyarországon

Egy egy évvel ezelőtti jelentés szerint egyre több gyerek születik Magyarországon, vagyis jelenleg évről évre nő a született babák száma. Ahhoz képest, hogy harmincnégy éve csökken Magyarország népessége, két év alatt, 2013-ban és 2014-ben 3700 gyerekkel született több, mint azt megelőzően. A termékenységi mutató húsz éve nem volt ilyen magas az országban – mondta akkor Novák Katalin.

Egy másik forrás szerint viszont a a javuló gyermekvállalási kedv nem egy trendforduló, inkább arról van szó, hogy a hetvenes években születettek (a Ratkó-korszakban születettek gyermekei) rájöttek, számukra itt az utolsó pillanat, hogy gyereket vállaljanak. Ezért az örvendetes emelkedés inkább egy utolsó roham a kapuzárás előtt, és ideiglenes.