A jövő héten már utazhatunk a vezető nélkül közlekedő 4-es metrón

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Jövő hétfőtől két héten át utasforgalomban is tesztelik az M4-es metró automata vonatvezérlését. A biztonság kedvéért ez alatt az időszak alatt is lesz járműkísérő a szerelvényeken – közölte a BKK.


A következő két hétben azt fogják tesztelni, hogy miként működik a 4-es metró abban az időszakban, amikor már teljesen automata üzemben közlekedik. Megvizsgálják, hogy fennakadások esetén a szerelvényt vezető beavatkozása nélkül a központi, illetve az állomási diszpécserek mennyi idő alatt tudják az adott hibát megtalálni és elhárítani.


Az automatavezérlés tesztje most már az utasforgalomban fog történni, de a végleges használatbavételi engedélyig továbbra is tartózkodik járműkísérő a szerelvényeken – hangsúlyozza a BKK. „A vizsgálatok most is a legszigorúbb biztonsági felügyelet mellett zajlanak. Az M4-es metró vonalán zajló tesztidőszak alatt – amelynek utolsó fázisa hétfőn kezdődik – először a végállomásokhoz kapcsolódó üzemi területeken, majd utasok nélkül a teljes vonalon tesztelték az automata vonatvezérlést”. A harmadik fázisban már utasokkal tesztelnek.

A közlemény szerint az M4-es metró több mint egy éve automata üzemmódban és biztonságkritikus hiba nélkül üzemel, „decemberre elérte a világviszonylatban is kiemelkedő, 99.96 százalékos rendelkezésre állást”.