Jövő héttől akár autóra is kaphatnak hitelt a kockázatosabb kiscégek

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A Portfolio.hu beszámolója szerint március 16-ától újabb 500 milliárd forintért indulhat a futam a bankoknál a Magyar Nemzeti Bank pénzéből.


A jegybank új programja a kis- és középvállatok hitelezését támogatja, és az eredeti Növekedési Hitelprogram 500 milliárd forintos keretén felül további 500 milliárd forintot különítettek el az NHP+ konstrukcióra. A hiteleket 2,5 százalékos kamattal kínálják a kereskedelmi bankok, és az MNB legfeljebb 5 évig a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a bankoktól. A garancia évente legfeljebb az egyes hitelintézetek által az ezen konstrukció keretében fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig érvényes.

Egy kkv maximum 500 millió forintot kaphat az új konstrukcióban, és az egy-egy vállalkozás által felvett hitelből legalább 70%-ot beruházásra kell fordítani (ideértve a lízinget is). Ezzel kívánja a jegybank elérni, hogy ne hitelkiváltásra használják a vállalkozások az új hitelt. A pillanatnyi pénzhiányra, így egyebek között az EU-s támogatások előfinanszírozására is csak korlátozott mértékben nyílik lehetőség.

Az NHP+ program további 0,5%-ot adhat hozzá a GDP növekedéshez az MNB előzetes számításai szerint. Vonnák Balázs, az MNB igazgatója a Portfóliónak elmondta, hogy a kockázatmegosztásból származó költség az 5 év alatt maximum 62,5 milliárd forint lehet.