Jövő héten árulja el a kormánynévsort Orbán

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Az új kormány június 15-ig áll fel, akkor már az is kiderül, kik lesznek az államtitkárok. Némethné megy.


Jövő héten tájékoztatja az Országgyűlést Orbán Viktor arról, kiket jelöl miniszternek az új kormányba – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy utcafórumon.

A leendő tárcavezetőket június 2-án kezdik meghallgatni az országgyűlési bizottságok.

A kormány június 6-án teszi le az esküt. Sok név már ismert, de lesznek személyi változások – közölte Lázár, aki egyébként maga is miniszter lesz. Lázár annyit elárult: Némethné megy. „Új fejlesztési miniszter dolgozik majd a kormányban, aki valószínűsíthetően az Országgyűlés tagja.”


Lázár egy korábbi utcafórumon

-


De kik is lesznek a kormány tagjai?

Az már korábban kiderült, hogy összesen kilenc minisztériuma lesz a harmadik Orbán-kormánynak.


Orbán Viktor még a választások előtt lényegében megerősítette a posztján Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert, ahogyan biztosan újrázik Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. Lázár János vezetheti az új, kibővült hatáskörű Miniszterelnökséget. Martonyi János a VS.hu-nek szintén már korábban megerősítette, hogy nem folytatja külügyminiszterként, utódja szinte biztosan Navracsics Tibor lesz. Szintén Martonyi jelentette be, hogy Trócsányi László párizsi nagykövet vezetheti az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek szerint változott az előző koncepció: korábban a VS.hu-nak azt mondták, Németh Lászlóné is folytathatja nemzeti fejlesztési miniszterként. Nagy esélye van viszont annak, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi és Hende Csaba honvédelmi miniszter is miniszter marad.