Jóval régebbiek a ma ismert mesék, mint azt gondoltuk

-

A szépség és a szörnyeteg például már 4000 éves.


Durhami és lisszaboni kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy valójában milyen régiek a ma ismert mesék. Ehhez alapvetően a biológusok által használt módszereket – amelyekkel a fajok eredetét vizsgálják – használtak, a világ minden tájáról gyűjtöttek gyerektörténeteket, és a hasonlóakat összekötötték – írta a BBC.


Végül azt kapták, hogy a mesék jó része sokkal, de sokkal régebbi, mint az első irodalmi följegyzésük, még a bronzkorból származnak. Mostanáig a kutatók úgy gondolták, hogy 16–17. századi gyökerűek lehetnek.

A Durham Egyetem antropológusa, dr. Jamie Tehrani szerint a Babszem Jankóhoz hasonló történetek – amelyeknek az az alapja, hogy egy fiú ellopja az óriás kincsét – már akkor is ismertek voltak, mielőtt a keleti és nyugati indoeurópai nyelvek szétváltak, több mint 5 ezer évvel ezelőtt. A szépség és a szörnyeteg pedig mintegy 4 ezer éves lehet a kutatók szerint, de találtak 6 ezer éves mesét is.

Noha a Grimm-testvérek 19. századi feljegyzéséből ismerjük Hamupipőke, Jancsi és Juliska, és Hófehérke történetét, hasonlókat már az ókori görögök és rómaiak is lejegyeztek, de a mostani tanulmány szerint ezek is több ezer évesek lehetnek.

Ha igaz a lisszaboni és durhami kutatók állítása, akkor a legtöbb mese már az írásbeliség megjelenése előtt létezett, tehát több ezer éven keresztül csak szájhagyomány útján maradtak fenn. A kutatók szerint akkor még egy mára már kihalt indoeurópai nyelven mesélték őket.