Jóval könnyebben szórhatja a jövőben a pénzt a kormány

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Lázár János olyan törvényjavaslatot terjesztett a kormány elé, amely utat nyitna a kontrollálatlan költségvetési költekezés előtt - írja a Napi.hu, mely szerint az NGM-nél nem repdesnek az örömtől.


A módosítással a kormány gyakorlatilag szabad kezet adna magának a költségvetési törvényen felüli költekezéshez - olvasható a Napi.hu-n. A változtatás lehetővé tenné, hogy az állam egy kormányhatározattal, rendelettel biztosíthat forrást nagyjából bármilyen célra, ehhez nem kell majd többek közt parlamenti vita sem.

A kormányhatározathoz formálisan kormányülés sem szükséges, hiszen azt a kormányfő - vagy annak helyettese - bármikor kiadhatja. Érdekesség, hogy a határozattervezetet bármely miniszter a miniszterelnök elé terjesztheti, így akár az is előfordulhat, hogy az NGM vezetője nem is tud egy költségvetési kötelezettségvállalásról.

A mostani döntéssel a kormány a jövőben úgy vállalhat tehát többletkiadást, hogy még be sem kell róla számolnia a parlamentnek - így a költségvetési jog valóban nagy mértékben kikerül a parlament kezéből.