Jóval kevesebb lesz a nyugdíj 2050-ben

Fotó: MTI / Varga György

-

Míg most az átlagnyugdíj 132 ezer forint, addig 2050-re jelenértéken számolva 104 ezer forintra csökken.


A jelenlegi 132 ezer forintos induló átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka, 2050-re ez az arány, a helyettesítési ráta 65 százalékra, míg az átlagnyugdíj jelenértéken számolva 104 ezer forintra csökken, mivel egy keresőre egyre több nyugdíjas jut a jövőben – mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A biztosító a csökkenést az uniós-, valamint a nyugdíj kerekasztal demográfiai előrejelzése szerint számította ki, úgy hogy a nyugdíjjárulék mértékét, és a fizetések reálértékét változatlannak feltételezték.

Az EU adatai szerint – uniós átlagban – négy aktív keresőre jut egy nyugdíjas ma, de az uniós előrejelzés szerint 2060-ra már két aktív korúra jut egy nyugdíjas – erről Cornelia Coman, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója beszélt a tájékoztatón.

Amennyiben valaki a jelenlegi állami nyugdíj biztosította szintet magánmegtakarítással szeretné fenntartani, akkor 30 éves korától havi 9700 forintot kell megtakarítania. Ha 40 évesen kezd takarékoskodni, havi 20 ezer, míg 50 éves indulással már havi 48 ezer forint a megtakarítandó összeg – ismertette a tanulmány eredményeit Sztanó Imre.

Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árak osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárban az élelmiszer a jövedelem 25 százalékát igényli, míg az aktív korúaknál az arány 23 százalék. Ruházkodásra az aktívak 4, míg a nyugdíjasok 2 százalékot költenek.

A legnagyobb az eltérés az aktívak és a nyugdíjasok között a gyógyszerre és az egészségügyi szolgáltatásra fordított kiadásban van, a nyugdíjasoknál ez 5,8 százalék, az aktívak korúaknál 1,8 százalék. Egészségügyi szolgáltatásra költik a jövedelmük 4,4 százalékát a nyugdíjasok, míg az aktívaknál ez az arány csak 2 százalék – mondta az osztályvezető.