Jóval a várt szint alatt a tavalyi deficit

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A várt 2,4 százalék helyett 2 százalék volt a hiány - közölte Varga Mihály.


A GDP 2 százaléka lehet a 2015-ös évi hiány, vagyis mélyen a tervezett 2,4 százalék alatt - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető azt is közölte, hogy az államadósság 76 százalék alá süllyedhetett a tavalyi évben, ami kedvezőbb az egy évvel korábban regisztrált 76,2 százaléknál. Ezt nem befolyásolták az olyan transzferek sem, mint amit a BKV-nak biztosított az állam (ez több mint 52 milliárd forintot tett ki), vagy éppen az MTVA-nak (ez 47 milliárd volt). A hiányt pedig az sem befolyásolta, hogy jelentős mértékű átutalások akadoztak Brüsszelből.

A Brüsszellel fennálló viták miatt akadozó átutalások magyarázzák, hogy a pénzforgalmi hiány 1218 milliárd forintos volt, a magyar kormány ugyanis a pályázóknak az államkasszából - részben kötvénykibocsátásokkal - mindent kifizetett. Ha az uniós forrásokkal korrigálunk, 400 milliárdra csökken - ez utóbbi tehát az EU által figyelt, úgynevezett eredményszemléletű hiány, ami a tárca előzetes kalkulációja szerint két százalék körül lehet.

Összességében uniós programokra mintegy 2800 milliárd forintot költött az állam, ebből mintegy 600 milliárd forintot várnak még Brüsszelből - emelte ki Banai Péter Benő, az NGM államtitkára. Brüsszelből egyébként tavaly 1160 milliárd forint érkezett az eredetileg tervezett 1720 milliárd helyett - 2014-ben még 1713 milliárd forintot utalt át a bizottság.

Ahhoz, hogy a hiány ilyen kedvező legyen, az is hozzájárul az NGM szerint, hogy a központi költségvetésen kívüli tételek egyenlege vagy nulla, vagy pozitív lett. Pozitívumot a helyi önkormányzatoktól várnak.

A tavalyi eredményekről szólva Varga elmondta: a GDP 2,8-2,9 százalékkal bővülhetett. A tárcavezető szerint a korábbinál kiegyensúlyozottabb a növekedés, hiszen az ipar teljesítményén túl ahhoz a foglalkoztatás bővülése miatt is nagyobb mértékben járult hozzá a fogyasztás. A nagy kérdés persze az, idén milyen lesz a bővülés üteme, hiszen a szakértők mindegyike egyetért abban, amiről Varga nem beszélt: hogy a növekedést tavaly jórészt a hatalmas uniós pénzből finanszírozott beruházások lökték olyan magas szintre.

A tárcavezető az infláció 0 százalékos szintjét is kedvezőnek ítélte. Ez is jócskán változhat idén, például a rezsicsökkentés hatásának kifutása miatt. A kormány 2016-ra 1,6 százalékos pénzromlással számol.