Jóváhagyták az új dél-koreai kormányfő kinevezését

-

A dél-koreai parlament megerősítette csütörtökön Hang Kjo Ahn miniszterelnöki kinevezését, lehetővé téve, hogy a volt igazságügyi miniszter élére álljon az eddig már 23 halálos áldozatot követelő MERS-járvány elleni küzdelemnek.


A kormányfői poszt több mint egy hónapon át volt betöltetlen, miközben a kelet-ázsiai ország eddig sikertelen erőfeszítéseket tett a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) koronavírusa által okozott járvány megfékezésére.


Pak Gun Hje dél-koreai államfő április 27-én fogadta el az előző miniszterelnök, Ri Van Kur lemondását, miután Ri illegális kampánypénzek elfogadásának gyanújába keveredett. Utódját május 21-én nevezte ki az elnök, a nemzetgyűlés azonban mostanáig halogatta személyének jóváhagyását. A szavazást végül a szöuli kórházakban terjedő MERS-járvány elleni küzdelem érdekeire hivatkozva sürgette meg a kormánypárt.

Csütörtökön a dél-koreai egészségügyi minisztérium újabb három MERS-beteg haláláról számolt be. A járvány május 20-i kitörése óta ezzel 23-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. A tárca újabb három fertőzésről is beszámolt - közülük ketten a Samsung Egészségügyi Központban dolgozó nővérek. A betegek száma ezzel 165-re emelkedett.

A kelet-ázsiai országban már több mint 6700 embert tartanak karanténban az esetleges fertőzöttsége miatt, miután legtöbben közeli érintkezésbe kerültek MERS-páciensekkel.

A MERS tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A dél-koreai esetek eddig közel 14 százalékában halált okozó kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód.