Jóváhagyta a közgyűlés az olimpiai helyszíneket

-

A központi helyszín a Kvassay-zsilip térségében lenne, de a Margitsziget és az Óbudai-sziget, illetve a Vásárközpont és a Népliget is szerepet kapna. Népszavazást továbbra sem akar a kormánypárti többség az olimpiáról.


A fővárosi közgyűlés szerdán támogatta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező, a helyszín kiválasztásáról javaslatot. A képviselők 21 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 9 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést. A tervezett olimpiai helyszín két térségből és ezeken belül hét klaszterből áll. A Duna térség az Olimpiai park (a Kvassay-zsilip térsége), a Margitsziget és az Óbudai-sziget klaszterből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszter alkotja.

A testület nem támogatta az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért módosító javaslatát, amelyben ismét népszavazást kezdeményeztek az olimpiáról.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható: „a vizsgálatok egyértelműen megmutatták, hogy Budapest településszerkezete kiválóan alkalmas a 2024-es nyári játékok megrendezésére, a tervezett olimpiai helyszíneken kitűnő feltételek biztosíthatók, a – hangsúlyozottan nem csupán az olimpia miatt – szükséges fejlesztések a városszerkezet hiányzó elemeit pótolni tudják”.

Az olimpiai helyszínek, a budapesti olimpiai szerkezet az úgynevezett központi poliklaszteres megoldást követi. Ilyen volt például az 1992-es barcelonai olimpia is – olvasható az előterjesztésben. A modell lényege, hogy igyekszik az olimpiai helyszíneket több területen szétosztani, és az a legnagyobb előnye, hogy elősegítheti a nagyobb léptékű városfejlesztést, új alközpontokat kialakítva a városban.

A fókuszpont az Olimpiai park területére esik, ott épülne fel az atlétikai stadion, az olimpiai falu és több más versenyhelyszín is. A Kvassay-zsilip környékét az előterjesztés szerint a belvároshoz közeli helyzete, kedvező topográfiai adottságai, a víz és a természeti környezet erre az egyedi szerepkör betöltésére predesztinálja.

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta azt a garancialevelet is, amelyben a főpolgármester - a testület felhatalmazó határozata alapján - a fővárosi önkormányzat nevében támogatásáról biztosítja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot, és külön megerősíti: az olimpiai játékok terve összhangban lesz a létező nemzeti/regionális/városi fejlesztési tervekkel és stratégiákkal, továbbá azt, hogy nincsenek a budapesti olimpiai és paralimpiai játékok megszervezését gátló jogi akadályok.