Jószolgálati nagykövetnek akarja a diktátort a WHO

Fotó: AFP / JEKESAI NJIKIZANA

-

Mugabe alatt szétrohadt a zimbabwei egészségügy, az elnök külföldi orvosokhoz jár.


Nagy felháborodást keltett Zimbawéban, hogy az Egészségügyi Világszervezet az ország elnökét, Robert Mugabét jószolgálati nagykövetnek nevezné ki, miközben Zimbabwe egészségügyi rendszere súlyos problémákkal küzd.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerdán jelentette be, hogy Mugabét a szervezet jószolgálati nagykövetének jelöli. A diktátor az afrikai nem fertőző betegségekkel foglalkozna, és feladata lenne "befolyást gyakorolni más vezetőkre".

A WHO ötletét felháborodás fogadta. Tendai Biti volt zimbabwei pénzügyminiszter azt mondta: a 37 éve hatalmon lévő Mugabe jelölése azt jelzi, hogy a WHO nincs tisztában a zimbabwei politikai realitással. Az országban 100 ezer páciensre jut egy orvos, mivel az egészségügyi dolgozók tömegével távoznak külföldre a rossz körülmények miatt. Zimbabwe egyik legnagyobb kórházában már az is előfordult, hogy nem volt víz, és a betegeknek maguknak kellett vödrökben vizet hozniuk.

A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) ellenzéki párt szóvivője szerint a WHO-t nem lehet komolyan venni". "Az egész világ tudja, hogy mit tett Mugabe ennek a valaha nagyszerű országnak az egészségügyi rendszerével" – mondta Obert Gutu.

Mugabe jószolgálati nagykövetnek jelölése azért is ironikus, mert ő maga rendszeresen inkább külföldre utazik orvosi kezelésekre – mondta a Zimbabwei Népi Demokrata Párt szóvivője.

A brit kormány is elítélte a WHO választását, meglepőnek és elkeserítőnek nevezve Mugabe jelölését. A bírálatok miatt a WHO főigazgatója szombaton jelezte, hogy átgondolja az ügyet, és hamarosan hivatalos közleményt ad ki.

Mugabe ellen az USA és az EU is több büntetőintézkedést léptetett életbe az emberi jogok sorozatos megsértése miatt.