Josip Totról és a politikai pedofilokról beszélt Gyurcsány

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

-

A Syma csarnokba a metró felől érkezőkre „Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke” mosolygott le egy óriásplakátról, többen morogtak is emiatt. Odabent is Orbánt szídták a DK nem kifejezetten dolgozóbarát időpontban (öt óra előtt) elkezdett kampánygyűlésén. Megtört az átok: nem szakadt meg az ATV közvetítése a Gyurcsány-beszéd alatt. Gyurcsány szerint győzni fognak, több támogatójuk nem ilyen optimista.


Aláírásgyűjtés, akciós Gyurcsány-könyvek és egyéb relikviák fogadták a Demokratikus Koalíció kampánygyűlésére érkezőket (mint egy korábbi fórumon kiderült, „az ocsmány karkötőket” azért árulják, hogy a DK keressen rajta). Aki későn jött, bányászhatott magának széket a terem függönnyel elválasztott hátsó részéből. Aztán meghallgathatták a Pa-Dö-Dö újraírt – és a helyszínen élőben előadott – dalát.


Háj-háj Szása


A tévéközvetítés miatt nem volt pihenő: a zömmel idősekből álló közönség egyben kapott négy beszédet: a Demokratikus Koalíció három fővárosi jelöltje, majd Gyurcsány Ferenc következett.

Kelet vagy nyugat – érzékeltette rögtön az elején Kerék-Bárczy Szabolcs a választás tétjét, majd további ellentétpárokat is sorolt, mint például Merkel vagy Putyin, jogállam vagy maffiahatalom. „Aki Rogánra szavaz, az Orbánra szavaz” – egyértelműsítette a helyzetet a fideszes Rogán Antal ellenfele, aki szerint ha a belvárosiak rá szavaznak, akkor a demokráciát, a tisztakezűséget, a gazdasági növekedést támogatják.

A volt MDF szóvivőt egy régen volt SZDSZ-es, Bauer Tamás követte, aki szerint a kormány több kérdésben azért hazudik, mert ha igazat mondana, az emberek megértenék: „ők biztos nem érdemelnek több esélyt”. Viszont sokan még nem tudják a választ arra, érdemes-e elkergetni a kormányt. „Kétségtelen, hogy itt is vannak hibák, maflaságok, simlisségek, de az ezen az oldalon állók nem a maguk, hanem az ország gazdagodásáért akarnak kormányozni” – győzködte a hallgatóságot Bauer. A Budán induló jelölt szerint az is különbség, hogy a baloldali kormányokat nem a hatalom megtartása és a népszerűség vezette, hanem az ország javát akarták szolgálni. Arra nem tért ki, hogy Gyurcsány saját bevallása szerint a 2006-os választás előtt „másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna”. A következő szónok viszont említette 2006-ot, csak más összefüggésben.


-


Gyurcsány a hibás

Orbán Viktor már soha nem szabadul 2006 mumusától - mondta Oláh Lajos, aki szerint Orbán azért fél kiállni vitázni, mert emlékszik arra, hogyan mosta fel vele Gyurcsány Ferenc a padlót: „Feri, a vita elmaradása is a te hibád” - szólt oda az akkori győztesnek. A Republikon Intézet szerint esélyesnek számító körzetben induló jelölt arra buzdított, mindenki menjen szavazni, mert egy voks is fordíthat az eredményen. „Húzzunk bele” – zárta beszédét, a közönség pedig ezt skandálva fogadta többségében állva tapsolva a következő szónokot, Gyurcsány Ferencet. A korábbi fórumokhoz képest igen aktívak voltak a beszédek alatt: többször közbetapsoltak, szükség esetén fújoltak vagy sípoltak.

A pártelnök is 2006-al kezdett, az áprilisi választási gyűlést idézte fel, ahol a baloldaliak azt mondták: igen, igen. A régi jelszó nem változott, mondta Gyurcsány, továbbra is egy polgári, nyugodt, szabad világot akarnak.


Ha már szóba hozta - az MSZP 2006-os kampányvideója


„Átkozottul igazunk volt” – üzente Gyurcsány azoknak, akik elgondolkodtak, jó úton járt-e a kormánya. „A magyarok, ha tehették, nyugatra mentek” –kezdte a beszédekben rendszeresen előkerülő részt Gyurcsány Ferenc. Itt említette először Orbánt, akit kapásból le is szélhámosozott. Azért, mert a kormányfő a szelet nem nyugatról, hanem keletről várja. Nincs út vissza – intette Gyurcsány a Kádár- és Horthy-korba vágyókat. Nyugat az élet, kelet a zuhanás, az ország sikeréhez jól működő piacgazdaságra van szükség – mondta.

Nem elég a „bazi nagy x”

Óriási ovációval fogadta a közönség, mikor arról beszélt, győzni fognak. „Történelmi értelemben nem kicsit, nagyon”. (Ennyire nem volt mindenki optimista, a közönség egyik tagja például csak 30 százalék esélyt adott a győzelemre.) Közjogi értelemben Gyurcsány szerint csak szűk többség lesz. „Most szólok, a kormányváltók és a sokaság nehéz útra vállalkozik”, de szerinte Mesterházy Attila, a baloldal miniszterelnök-jelöltje megküzd a feladattal.

„Nem azért akarunk kormányozni, mert van trafikos barátunk, akinek koncessziót akarunk adni, meg Kötcse környékén van pár haver, akinek még nincs földje, vagy mert mi is szeretnénk egy keleti önkényúr kezébe csapni, hátha csurran-cseppen valami. Normalitást akarunk.”

Nem elég csak „behúzni egy bazi nagy x-et” – fogalmazott Gyurcsány –, vissza kell nézni a 24 éves történelmünkre. Sok mindent máshogy kell csinálni, a választóknak is számvetést kell készíteniük, hogy hajlandóak-e megküzdeni jólét és lehetőség világáért.


-


„Akarjanak küzdeni, mert nem fogják odaadni Magyarország boldogságát, nagyszerűségét ajándékként.” Az ország felnőttséget kíván, a felnőtt pedig tudja, hogy a tartós siker receptje a közös, felelős munka - mondta Gyurcsány, aki arra biztatott, az emberek az országot merjék szabaddá formálni, ne adják oda albérletbe senkinek.  Merjék az országot szabaddá formálni, ne adják oda albérletbe senkinek. „De ahhoz, hogy ezt megtegyék, első lépésként küldjék a történelem poklára ezt a hatalmat, amely tönkretesz bennünket, tönkreteszi a nemzetét és oda vezet bennünket, ahonnan nincsen visszaút, nincsen felemelkedés, nincsen jólét, nincsen szabadság, nincsen boldogság. Nincs magyar jövő arra, amerre ezek visznek bennünket” – zárta beszédét a DK elnöke.

Politikai pedofilok

A közönségtől három kérdést kapott (ezt már nem közvetítette a tévé), ebből egy tűnt provokatívnak: „azzal, hogy ekézi a Fidesz kereszténység-politikáját, nem vesztünk el hívőket?” Egy nagy „gyurcsányi sóhaj” után azt mondta, a hit nagyszerű dolog, de ahhoz senkinek semmi köze. A klerikalizmussal van baja. Szerinte amúgy – mióta Ferenc a pápa – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia van bajban.

Pedofilnak gondolja azokat, akik abajgatják a gyerekeit. Azt viszont politikai pedofilnak tartja, aki azt hiszi, hogy ezzel az erkölcsiséggel eldönti, mit tanuljon a gyerek. „Nem szeretném, ha ezek mondanák meg az én gyerekeimnek, hogy mi erkölcsös és mi nem. Josip Tot örökösei ne beszéljenek erkölcsről. Simicska emberei ne tanítsák az én gyerekeimet. Lopós Orbán Viktor ne mondja el, hogy mi jó és mi rossz, mert ebben a világban legfeljebb a rossz példaképe lehet, de ha az akar lenni, ekként mutassa be magát.”


Gyurcsány Ferenc

-


Bár kétségkívül a fiatalok hazacsábításáról szóló kérdésre mondta az este egyik legerősebb válaszát: „attól nem térnek haza tömegesen, csak mert megnyertük a választást. Nem vagyok én egy Orbán Viktor, hogy hazudjak.”

Győzelem - bukás: 3:2

Bár 2006 Oláh Lajos szerint Orbán mumusa, nagy általánosságban az évszámról nem a tv-vita, hanem az őszödi beszéd és a kiszivárgása után történtek ugranak be a többségnek automatikusan. Pár embert megkérdeztünk, szerintük ez már nem Gyurcsány mumusa, sőt, az összességében egy jó, államférfihoz méltó beszéd volt, egyikük megvette CD-n, és többször is meghallgatta.

Gyurcsány biztos volt a győzelemben, tábora viszont már nem volt ennyire optimista: ketten mondták csak, hogy győzhetnek, az egyik megkérdezett szerint a Fidesznek lejt a pálya, egy másik szerint az is eredmény, ha megakadályoznak egy újabb Fidesz-kétharmadot, sőt, volt olyan is, aki maximum 30 százalék esélyt lát arra, hogy a baloldal nyerjen.