Josh csak egy kíváncsi fiú volt, ezért fogdosta a húgait

Fotó: Getty Images / Brendan Hoffman

-

Persze csak ruhán keresztül, kivéve, amikor ruha alatt, de az amúgy is csak pár pillanatig tartott, szóval nincs itt semmi látnivaló. A 19 gyereket nevelő Duggar házaspár ezzel elintézettnek is tekinti azt a molesztálási ügyet, amelybe a fiuk keveredett, és amelynek az áldozatai között a saját lányaik is vannak. A szigorú keresztény életvitel miatt csodált/utált család szerkényéből most jókora csontváz esett ki, ami a milliókat a tévé elé ültető valóságshow-juk végét is jelentheti.


Az Arkansas államban élő Duggar család első látásra nagyon szimpatikusnak tűnik, cuki (és engedelmes) gyerekek, kedves (de keresztényien szigorú) szülők, és a családi házat belengő béke és szeretet. A családi fotók onnantól kezdenek különösnek tűnni, amikor elkezdjük megszámolni a gyerekeket. Michelle és Jim Bob Duggar épp 19-nél tart, mindegyik saját, és nem tervezik a leállást. Hátborzongatónak pedig onnantól válnak a felvételek, amikor belegondolunk, hogy ezeknek a képeknek és az agyonreklámozott családi békének és szeretetnek a kedvéért egy molesztálót tereltek össze az áldozataival, és közben mindenkinek mosolyognia kellett.Nyilván senkinek semmi köze ahhoz, hogy egy család hány gyereket nevel, Duggarék azonban ebből a messze átlagon felüli létszámból bibliai vonatkozásokkal átitatott, jól jövedelmező showműsort készítettek, és felhatalmazást adtak sok millió nézőnek, hogy legyen közük az ő termékenységi bonanzájukhoz.


Megítélés kérdése, hogy lehet-e egyáltalán túl nagy családról beszélni, az viszont tény, hogy Duggaréknál a rendkívül szigorú szabályok ellenére az egyik fiú többször beosont a testvérei szobájába, és ott molesztálta a kisebbeket anélkül, hogy a szülei ezt észrevennék. Josh Duggar 2002-ben állt a szülei elé ezzel a vallomással, Duggarék ekkor 11 gyereket neveltek, de ekkor sem bizonytalanodtak el, és világra hoztak még nyolcat. Még mielőtt belemennénk Josh Duggar sötét kamaszkorának a részleteibe, ismerjék meg előbb a Duggar családot.


Az amerikai kábeltévé-előfizetők nehezen tudnák megkerülni Duggarékat, akik nemcsak forgatnak, hanem blogolnak, előadnak, kampányolnak, imádkoznak, és természetesen sokasodnak. A 19 Kids and Counting a TLC kábelcsatorna legsikeresebb valóságshow-ja, epizódonként átlagosan 2,3 millió néző kíváncsi a hatalmas család imával és terhességi ultrahangokkal alaposan teletűzdelt mindennapjaira. A 2008-ban induló sorozat most a tizedik évadánál tart. Duggarék a 15. gyerekük születésével turnéztak először a tévében, feltehetően ez volt az a gyerekszám, amely áttörte a média ingerküszöbét. Michelle Duggar a Jim Bobbal kötött házasságának az eddigi 21 és fél éve alatt 17-szer szült (kétszer ikreket, így jön ki a 19), vagyis átlagosan 15 hónaponként életet adott egy (két esetben több) gyereknek.


Így néz ki egy esküvő a Duggar családban


A műsor elképesztő sikerét magyarázhatja az, hogy 19 gyerek valóban egész jó vitaindító, és a nézők akkor is nézik, ha csodálják Duggarék teljesítményét, és akkor is, ha szörnyülködni akarnak, a szeretetnek és az utálatnak ez a vegyülete pedig biztos recept a nézőszám feltornázására. Duggarék azonban nem csak csodabogarak. A sokévados műsorukat arra is használják, hogy cuki gyerekmosolyokkal megtámogatva teret adjanak a konzervatív keresztény üzenetnek. És Duggarék elég jól jövedelmező karriert építettek abból a fanatikusnak mondható vallásos meggyőződésből, hogy a szex csakis a házasság keretein belül fogadható el, ott viszont kizárólag gyereknemzés céljából művelhető, így bármilyen fogamzásgátló módszer tulajdonképpen a szembeszállás eszköze Istennel, mert, ahogy Michelle fogalmazott az egyik műsorban: Isten úgyis annyi gyerekkel ajándékozza meg, amennyit jónak lát.


A gyerekszülés mint vallási és politikai állásfoglalás

A Duggar-féle életfilozófia erősen patriarchális alapokon nyugszik, és dióhéjban valahogy így néz ki: a feleségnek minden körülmények között engedelmeskednie kell a férjének, és ha éppen nem főz vagy takarít, akkor lehetőség szerint szülnie kell. És mivel a család ádáz ellensége a fogamzásgátló módszereknek, erre elég sok a lehetőség. Hogy mégis minek ennyi gyerek? Duggarék életvitelét és meggyőződését sokszor hozzák összefüggésbe a nyolcvanas években indult, és az internetnek köszönhetően az elmúlt évtizedekben megizmosodott Quiverfull mozgalommal, amely a hagyományos nemi szerepek, családi értékek, és a Biblia szó szerinti értelmezése szerinti életet hirdeti, és amely az elnevezését a Zsoltárok könyvéből kölcsönözte: „Az anyaméh gyümölcse: jutalom. Mint a nyilak a hősnek kezében, olyanok a serdülő fiak. Boldog ember, aki ilyenekkel tölti meg tegzét.” A Quiverfull teli tegezt jelent, vagyis ez a vallási irányzat lényegében fegyvernek tekinti a gyerekeket, és a népességszám növelésében látja a legbiztosabb módszert a gonosz legyőzésére. Ebben a paradigmában a meddőség Isten büntetése, és a gyereket az anya egészségének a veszélyeztetése árán is meg kell szülni – szülés közben meghalni ugyanis nemes halál, és biztos út a mártíromsághoz. A nőknek azonban nemcsak a szüléseket kell ilyen hősiesen tűrniük, hanem az oda vezető úton is mindig a férjeik rendelkezésére kell állniuk, ha ő épp az utódláson dolgozna.


Politikai tőke

Duggarék családi vállalkozásának a sikere nemcsak a médiában, hanem a politikában is jelentős befolyást biztosított nekik. Mindenekelőtt a republikánusok szigorú keresztény elvekre fogékony szárnya látott fantáziát abban, hogy Duggarék támogatását kérje, így például Josh Duggar is rengeteg politikussal fotózkodott. Még úgy is, hogy az általuk képviselt életviteli mintát az amerikai társadalom elenyésző százaléka tartja reálisan megvalósíthatónak. Például az amerikaiaknak mindössze a hét százaléka gondolja erkölcsileg helytelennek a fogamzásgátlást, és csak a három százalékuk taníttatja otthon a gyerekét, és a legtöbben nagyot nevetnének, ha egy fiatalember az engedélyüket kérné, hogy udvaroljon a lányuknak. A republikánus jelöltek ennek ellenére szükségét érezték, hogy körbe udvarolják Duggarékat, akik a választások alkalmából kiválasztották a maguk emberét, és keményen kampányoltak a győzelméért. Mike Huckabee például annyira hálás nekik ezért, hogy védelmébe vette Josht és a családot is.

Az új generáció is sokasodik


Addig is, amíg egy nő a férje tulajdonába nem kerül, az apja tulajdonában van, aki elszánt őrzője a szüzességének. A házasságon kívüli szextől ugyanis úgy tartanak, mint az ördögtől. Duggarék ennek megfelelően bebiztosították magukat, és az alaposan kidolgozott udvarlási kódexüket beleverték a gyerekeik fejébe, és ezzel a sorozat jó pár részének a forgatókönyvét biztosították. A házasság előtti szex annyira tabunak számít, hogy a randizás alatt még a csók sem jöhet szóba – a kapcsolatoknak ezzel a kellemes velejárójával meg kell várni az eljegyzést. Duggaréknál a randizás sem randizás, hanem udvarlás, és egy Duggar-lányt csak úgy érdemes megközelíteni, ha az ifjú férjjelölt előtte lefektette a játékszabályokat az apával, Jim Bobbal. Így is számíthat arra, hogy a találkáikra kísérővel érkezik a lány. A nők egyébként nem mutogathatják a vállukat, nehogy kísértésbe vigyék a férfiakat, és még testvérek között sem jöhet szóba az ölelés – legfeljebb a vállukat karolhatják át. Nincs tánc, nincs zene – a zsoltárok azért jöhetnek, és nincs tévé, még úgy sem, hogy ők történetesen szerepelnek benne.

Ebbe az idilli képbe rondított bele a család legidősebb fiának, a most 27 éves Joshnak a kamaszkori molesztálási botránya.


Josh felfedező útra indul

Mivel Duggarék ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy a világnézeteiket ne csak megéljék, hanem meg is osszák másokkal, mint az egyetlen üdvözítő módszert, amely bebiztosítja a helyet a mennyországban, a most kirobbant botrány után az amerikai tévénézők joggal érezhetik átverve magukat, hiszen a család bibliai életvitele nem épp ezt ígérte. És nehezen tudják hová tenni azt is, hogy Jim Bob, aki korábban nagy hangon beszélt arról, hogy a vérfertőzést és a nemi erőszakot halálbüntetéssel kell megtorolni, sokkal engedékenyebb, ha a családjáról van szó. Május 19-én az In Touch Weekly című bulvárlap írt először arról, hogy Josh Duggar ellen nyomozás indult öt kiskorú lány molesztálásáért. A legidősebb Duggar fiú 14-15 éves volt ekkor, a molesztálások 2002-ben és 2003-ban történtek. A rendőrségi jelentés azonban csak 2006-ban született meg az ügyben. Ebből többek között kiderült, hogy Jim Bob Duggarnak 2002 márciusában mesélte el egy kiskorú, hogy Josh fogdosta őt. Josh ezt 2002 júliusában vallotta be a szüleinek – állításuk szerint könnyek között, és annak tudatában, hogy valami rosszat tett. Ennek ellenére 2003 márciusában az esetek megismétlődtek.


19 Kids and Counting, Duggar család, Josh Duggar

Josh az új családjával. Ma már a negyedik gyereküket várják


Jim Bob Duggar először az egyház bölcseitől kért tanácsot, aki úgy döntöttek, hogy Josht elküldik egy keresztény programra, ahol a kemény fizikai munka és a lelki tanácsadás a jó útra téríti majd. Később kiderült, hogy egy ismerős építkezésére küldték Little Rockba. Duggarék is érezhették azonban, hogy ez nem lesz elég, így amikor Josh hazatért, elvitték egy Jim Hutchens nevű rendőrtiszthez, aki szigorúan elbeszélgetett vele, de nem indított eljárást. Hutchensról később kiderült, hogy a rendőrködés mellett gyermekpornográfiával is foglalkozott, amiért jelenleg az 56 éves börtönbüntetését tölti. Josh Duggar ellen azóta sem emeltek vádat, a rendőrségi jegyzőkönyvet pedig bírósági utasításra megsemmisítették, hogy védjék az egyik áldozat kilétét.


Az ügy kirobbanása után Josh és a szülei is közleményt adtak ki arról, hogy 12 évvel ezelőtt milyen nehéz időszakon ment át a család, és hogy mennyire sajnálják a történteket, de Josh megbánta, az áldozatok megbocsátottak, és ez az egész csak megerősítette a hitüket Istenben. A médiával szoros szimbiózisban élő család azonban érezte, hogy pár közleménnyel nem intézik el a dolgot, így interjút adtak.


19 Kids and Counting, Duggar család,

Mindenki visszaülhetett a családi asztalhoz


A Duggar házaspár egy borítékolhatóan biztonságos közegben fejthette ki az álláspontját, a Fox News riportere, Megyn Kelly próbált ugyan kellemetlen kérdéseket feltenni, de igazán nem szorongatta meg őket, inkább csak teret adott nekik, hogy mártírként mutassák be magukat, az ügy kirobbanását ugyanis a család elleni példa nélküli támadásként tálalták. Az interjú lényege viszont az volt, hogy ők szülőként minden tőlük telhetőt megtettek, hogy Josht visszatérítsék a helyes útra, és megvédjék a családjukat. Jim Bobnak ez a családi megpróbáltatás rögtön Jézus egyik tanítását juttatta eszébe, mégpedig az elveszett bárányról, akit a jó pásztor nem hagy elkallódni.

Duggarék verziója szerint 12 évvel ezelőtt az akkor 14 éves Josh sírva ment oda hozzájuk, és elmondta, hogy több húgát is megfogdosta, mindezt pedig azzal indokolta, hogy kíváncsi volt a lányokra. A szülők úgy gondolták, hogy mivel Josh ezt önként bevallotta nekik, még semmi sem volt veszve, a fiúk lelkét meg lehet menteni. Először házon belül próbálták elintézni: megbüntették, figyelték, eltávolították a húgai mellől, és mindenféle óvintézkedéseket bevezettek a lányok hálószobájánál.


“Our family was broken – our family was humbled by all of this. And you’re seeing a family that instead of losing our...

Posted by The Kelly File on Thursday, June 4, 2015

Jim Bob és Michelle nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez a fogdosás ruhán keresztül történt, bár az interjú alatt egy adott pillanatban elismerték, hogy Josh keze néha a ruha alá is betévedt. „De nem volt nemi erőszak, vagy ilyesmi” – nyugtatta meg a riportert Jim Bob, aki magát viszont azzal nyugtatta, hogy más szülőkkel beszélve kiderült, hogy más családokban sokkal durvább dolgok is történnek. Megyn Kelly nem kérdezett vissza, hogy a szigorú udvarlási szabályok fényében ez milyen szexuális kihágásnak számít a tisztaságot az egyik legnagyobb erénynek tartó Duggar családban.

A Duggar házaspár magyarázata két érven nyugszik, legalábbis ezeket újra és újra belefűzték a válaszaikba. Az egyik, hogy a lányok közül volt, aki nem is volt ébren, és ezért nem is volt tudatában annak, hogy molesztálták, és különben is az egész ruhán keresztül történt, kivéve, amikor ruha alatt, de az amúgy is csak pár pillanatig tartott. A Kelly-interjú túlnyomó részében Joshról esik szó, és a szülők érzelmes védőbeszédéből ítélve nehéz eldöntetni, hogy végül elkövető volt-e, vagy áldozat.


“We feel like as victims, we have to come out and speak.” TONIGHT: Megyn Kelly's exclusive interview with the Duggar...

Posted by The Kelly File on Friday, June 5, 2015

Megyn Kelly azonban a félreértések elkerülésére bemutatta az igazi áldozatokat is, legalábbis az ötből kettőt, mind a ketten Josh húgai. Jessa és Jill Duggar egy újabb interjúban lényegében folytatta a szülők védőbeszédét, és a már ismert motívumokra támaszkodva felmentette Josht. „Josh csak egy fiú volt, egy kamasz fiú, és kicsit túl kíváncsi a lányokra, ami miatt bajba került”. Ha lehet, ebben az interjúban még jobban elmosódott, hogy ki is az igazi áldozata ennek a történetnek. A lányok azt állítják, hogy megbocsátottak a bátyjuknak, aki bár „elfogadhatatlan” dolgot tett, de attól még nem lesz sem gyerekmolesztáló, sem pedofil.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy maga Josh Duggar is ad-e interjút a témában.

A TLC leállította a sorozat epizódjainak a vetítését a molesztálási ügy kirobbanása után, és tucatnyi hirdető hagyta ott a műsort. Magyarországon a május 22-re tervezett epizód már nem került adásba. Arról azonban még nem döntöttek, hogy mi lesz a reality jövője. Mindenesetre, ha a Fox News múlt héten vetített két interjúja kísérlet volt a sorozat feltámasztására, akkor eléggé fordítva sült el.


19 Kids and Counting, Douggar család,