Jordániai király: Kelet-Jeruzsálem Palesztina fővárosa

Fotó: MTI/AP / Nászer Sijuhi

-

Kelet-Jeruzsálemnek kell lennie a palesztin állam fővárosának - húzta alá a Mike Pence amerikai alelnökkel folytatott tárgyalásain II. Abdalláh jordániai király vasárnap.


Az uralkodó aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok döntése miatt, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A palesztin-izraeli konfliktusra csak kétállami megoldás elképzelhető - szögezte le II. Abdalláh, aki szerint az amerikai döntés "nem része a konfliktus átfogó megoldásának".

Mike Pence kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a kétállami megoldást. Pence ugyanakkor történelminek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését Jeruzsálemről. Világossá tette, hogy Washington eltökélt a békefolyamat újraindítása mellett.

II. Abdalláh szerint az Egyesült Államok nagy kihívás elé állította saját magát a döntéssel, s most újjá kell építenie a bizalmat a térségben.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát. Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. Ezzel több évtizedes diplomáciai hagyománnyal fordult szembe, mert a nemzetközi közösség álláspontja szerint Jeruzsálem jogállásáról a két félnek egymás között kell megállapodnia.