Jönnek még pesmergák a Honvédkórházba

Fotó: MTI/Lakatos Péter / István Hajdu

-

A jövőben is ellátnak majd a szíriai harcokban megsebesült katonákat a Honvédkórházban.


Simicskó István honvédelmi miniszter írásbeli válasza szerint a jövőben is számíthatunk sérült katonák érkezésére, akiket a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja lát el.

Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő azt kérdezte: „A honvédelmi miniszter elfogadhatónak és fenntarthatónak tartja-e a hazai kórházak terheltsége mellett, hogy idegen katonákat ápoljanak a magyar adófizetők pénzén?”

Simicskó István válaszában jelezte: „Igen, ugyanis a Honvédkórház fennállása óta – több mint száz éve – többször vett részt külföldi sérült katonák gyógyításában, többek között a hazánkban gyakorlatozó külföldi katonák sürgősségi ellátásában. A fegyveres összetűzések növekedésével arányosan a sebesült katonák száma is nőt, ezért a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja – más nemzetekhez hasonlóan – katonai humanitárius segítségnyújtást végez, melyet egyúttal az általános emberi szolidaritás megnyilvánulásának tekintünk.”


Májusban már voltak itt kurd nemzetiségű, pesmerga sebesültek

Az Iszlám Állam elleni harcokban megsérült iraki kurd katonák májusban 4-5 hetes gyógykezelésre érkeztek a Honvédkórházba. A sérülteket egy angolul beszélő tolmács is kísérte.

Ellátásukra és rehabilitációjukra a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján volt lehetőség. A költségeket – körülbelül 3 millió forintot – a Honvédelmi Minisztérium finanszírozta.