Jönnek a navahó szinkronnal készült filmek

Forrás: Youtube

-

Örülhetnek az indián gyerekek, mostantól a Némó nyomában bohóchala is navahó nyelven beszél.


Navahó nyelvű szinkronnal is bemutatták a Némó nyomában című animációs filmet, ez már a második mozis produkció, amelyet saját, ősi nyelvén is megtekinthet az Egyesült Államok északi részén élő navahó közönség.

A Némó nyomábant péntektől játsszák az Egyesült Államok északi részén, a navahók lakta területen lévő mozikban. A Disney és a Pixar stúdió szakemberei elmondták: azért esett a választásuk a gyerekeknek szóló tengeri kalandra, mivel abban csak állatfigurák szerepelnek és pár dal. A film navahó szinkronjának szereposztásába néhány flagstaffi gyermeket is beválogattak.

A filmet megnéző gyerekek szülei szerint ez a produkció is segíthet a navahó nyelv életben tartásában.

Az első navahó szinkronos hollywoodi film a Star Wars IV. rész - Egy új remény volt. A kultikus sci-fit 2013-ban fordították le navahóra.

Az űrsaga jogai is a Disneynél vannak. A stúdió szinkronrészlegének elnökhelyettese hangsúlyozta a navahó nyelv fontosságát, és emlékeztetett arra, hogy a II. világháborúban milyen nagy szerepet játszottak a navahó rádiósok. „Egy nagyszerű nyelv megőrzéséért akarunk dolgozni" - tette hozzá.


Navahó nyelvlecke