Jönnek a mozgóképes kérdések a KRESZ-vizsgán

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A közlekedési szituációk élethűbb megjelenítése miatt változtat a Nemzeti Közlekedési Hatóság.


Az NKH közleménye szerint az eddig alkalmazott korszerű ábrák, grafikák, fényképek mellett megjelenő kisfilmek egy konkrét forgalmi szituációt és nem egy kiragadott pillanatot ábrázolnak majd.

Az NKH azt írta, a fejlesztés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vizsgázók élethűbb megjelenítésben értelmezhessék - ezáltal jobban megértsék - az adott közlekedési helyzetet, így jóval felkészültebben kerülnek ki a forgalomba, ennek következményeként pedig jelentős mértékben javulhat a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra.

A filmbejátszások legfeljebb tíz másodpercesek és a kérdés megválaszolására adott egy percen belül akár többször is lejátszhatóak, de a válaszadásra összesen ezeknél a kérdéseknél is csak egy perc áll rendelkezésre.

Nem változik a vizsgán feltett összes kérdés száma, összes pontértéke és a megfelelés ponthatára sem - közölte a hatóság.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy idén januárban a számítógépes elméleti vizsga „kérdésbankja" teljesen megújult. Ez egyrészről a korszerűtlen, elavult ábrázolások, technikai megoldásokkal kapcsolatos kérdések modernizálásából állt annak érdekében, hogy a járművezető-jelöltek a gyakorlatban alkalmazható tudást szerezhessenek. Másrészről a kérdések száma jelentősen nőtt, így elkerülhetővé vált az a helytelen tanulási módszer, amikor a vizsgázó csak memorizálja az adott kérdéshez tartozó helyes választ - írták.


Egy korábbi oktatóvideó az irányváltoztatásról