Jönnek a dupla pontok a F1-zárófutamon

HÁTTÉR

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt várja a zárófutamon bevezetett dupla pontoktól, hogy a szezon végéig maximális koncentrációra bírja a versenyzőket és az istállókat.


Jönnek a dupla pontok a F1-zárófutamokon

Dupla pontokért versenyezhetnek a következő évtől a pilóták a Forma-1-es világbajnokság zárófutamán – jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn. A FIA ezzel akarja a versenyzőket és az istállókat ösztönözni, hogy maximálisan koncentráljanak a szezon végéig. Emellett a szövetség ezzel akadályozná, hogy már korábban eldőljön a világbajnoki cím sorsa. Volt ugyanis erre példa idén is: Sebastian Vettel három futammal a zárás előtt bebiztosította újabb világbajnoki címét. Fotó: AFP/Nelson Almeida, nov. 24.


A versenyzők választhatnak rajtszámot

További újítás, hogy a jövőben a versenyzők maguk választhatják ki rajtszámukat, melyet karrierjük végéig autójukon viselnek. Az 1-es szám persze ezek után is az aktuális világbajnokot illeti majd meg. A Pirelli új abroncsait hat csapat tesztelheti a jövő héten. Keddtől csütörtökig a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso lesz jelen Bahreinben – ők jelentkeztek ugyanis a FIA nyílt felhívására. A csapatok viszont jövő évig nem tesztelhetnek az új szabályok szerint, így januárban lesz az első gyakorlás a spanyolországi Jerezben. A FIA a teszteléssel kívánja megelőzni, hogy ismét komoly problémák adódjanak a Pirelli gumijai miatt.