Jönnek a „bűnbánó súgók” a kerékpárosoknál?

Fotó: Bongarts/Getty Images / Patrik Stollarz

-

HÁTTÉR

Az éjszakai doppingellenőrzések és a „bűnbánó súgók” rendszerének bevezetése is szerepel azon tervek között, amelyeket a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke vázolt fel a reformbizottság (CIRC) hétfői jelentése alapján.


Brian Cookson pénteken bejelentette, hogy a sportág „igaz hívei”, a szponzorok, a televíziós társaságok és a tisztán versenyzők érdekében elsősorban a doppingellenes programokat kívánják erősíteni.

Ennek része lenne többek között, hogy a gyanús bringásokat akár este 11 és hajnali 6 óra között is ellenőrizhetnék, míg azok számára, akik együttműködnek a fegyelmi bizottságokkal és nyomozó hatóságokkal, külön elbánást ígérnek.

Ezenkívül az UCI a jövőben szorosabb együttműködésre törekszik a táplálkozással foglalkozó, illetve táplálék-kiegészítő szereket gyártó cégekkel.


A CIRC hétfőn tette közzé 227 oldalas jelentését. Ebben többek között megállapította, hogy az UCI korábbi vezetői nem akadályozták meg a dopping elterjedését, és tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy Lance Armstrongból szupersztár váljon. Az anyagban kiemelték, hogy Hein Verbruggen és Pat McQuiad, az UCI korábbi két „autokrata, ám gyengekezű” elnöke – mindketten volt NOB-tagok – kedveztek Armstrongnak, védték őt. A jelentés szerint elképzelhető, hogy az amerikai bringás 1999-es, első Tour-sikere alkalmával az illetékesek szemet hunytak egy olyan visszadátumozott recept felett, amelyben tiltott szer – kortikoszteroid – fogyasztását engedélyezték neki.

A Dick Marty vezette testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra az állításra, amely szerint a hét Tour-diadalától később megfosztott Armstrong összesen 125 ezer dollárt fizetett volna az UCI-nak, hogy az 1999-es Touron és a 2001-es svájci körversenyen adott pozitív mintáját eltüntessék. A CIRC utalt rá, hogy a sportágat alapjaiban megrázó 1998-as Tour-doppingbotrány után Verbruggen szerette volna jobb színben feltüntetni a kerékpározást, és erre a rákos betegségét legyőző Armstrong tökéletes alanynak mutatkozott.

A jelentés szerint a reformok – különösen a biológiai útlevél bevezetése – révén a tiszta versenyzőknek most sokkal több esélyük van a sikerekre, mint korábban, és a csalók csupán 3-5 százalék előnyt élveznek az eritropoetines (EPO) korszak 10-15 százalékával szemben. A CIRC szerint a korábbi elöljárók hivatali ideje alatt kevésbé volt átlátható az UCI gazdálkodása, és akadtak törvénytelenségek a választások alkalmával is.