Jön már az apokaliptikus fergeteg, csak lassan

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Már napok óta írjuk a figyelmeztetéseket, hogy most használják ki a jó időt, mert itt aztán szerdától lehűlés, nagy vihar, zivatar és jégeső jön. Ehhez képest az ország nagy részében még mindig meleg van és süt a nap. Nincs tévedés, csak a rossz időre még egy-két órát várni kell.


A köpönyeg.hu fél tizenkettőkor adta az első hírét az ország területén kialakult zivatarról, akkor az ország délnyugati határrészénél jelentettek csapadékot. Azóta – ahogy az Időkép radarképe mutatja – már a Bakonyban és Győr környékén is esik, a vihar pedig kelet felé tart.


A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán harminc fok körül alakul, délután viszont az ország középső részén várható felhőszakadás, viharos szél és jégeső miatt némi lehűlésre kell számítani. A köpönyeg.hu szerint akár 2 és 5 centiméter átmérőjű jégdarabok is eshetnek a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza-közén.Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint rövid idő alatt akár 20-30 millimétert is meghaladó csapadék hullhat szerdán, a zivatarokat óránkénti 80-90 kilométeres sebességű széllökések kísérhetik.

A meteorológusok az ország egész területére figyelmeztetést adtak ki, ebből 12 megyében másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben.